Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför göra de sjuka fattiga?

I den S-MP-budget som riksdagens nyfascister i SD röstade ner i höstas fanns en tydlig lättnad för många svenskar som blivit sjuka. I budgeten lovades att den så kallade bortre tidsgränsen, stupstocken i sjukförsäkringen, skulle försvinna.

Den allmänna sjukförsäkringen skulle därmed åter fungera som det alltid varit tänkt, nämligen att den som blir sjuk ska ha ett ekonomiskt skydd. Tack vare att alla bidrar till genom att betala avgifter, har alla chans att få ersättning vid sjukdom. Genom att den omfattar alla kan alla få en sjukförsäkring. Detta skulle inte alla få annars. Det gör den därtill ekonomiskt effektiv.

Den principen förändrades av de borgerliga. Helt plötsligt infördes en administrativ tidsgräns för rätten till ersättning. Tusentals utförsäkrades och tusentals har nu utförsäkrats ännu en gång.

Människor som är sjuka tvingas därmed förlita sig på anhöriga eller på allmosor. Det här är inte ett misstag i systemet. Den förre statsministern, Moderaten Fredrik Reinfeldt sa att det var så här det var tänkt att fungera. – Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor (SvD 20 oktober -11).

Detta system som gör sjuka fattiga stöds av de borgerliga och SD. Nu säger de borgerliga att förslaget från S-MP-budgeten, som självklart har stor budgetpåverkan, inte får läggas in i kommande budgetar, som ju kommer att gå igenom om de borgerliga håller fast vid decemberöverenskommelsen. Det är mer än märkligt i sak. Rehabilitering, medicinering och omvårdnad ska hjälpa sjuka att bli friska. Men sjukförsäkring som inte ger stöd vid sjukdom har inget värde. Självklart ska regeringen lägga fram sitt förslag igen. Annars får det väl bli nyval då.