Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför inte skicka en blomma till Erik Lövgren?

Det senaste året har flera politiker, däribland landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S), utsatts för mängder av hat men även direkta dödshot. I Skurup avgick nyligen kommunstyrelsens ordförande efter hot som gick så långt att man tog sig in på hans tomt, eldade upp hans bil och sprejade nazistsymboler på hans husvägg.

Att utsätta politiker för dödshot är att bryta mot de demokratiska spelreglerna, och att på sikt faktiskt äventyra demokratin. Att skrämma politiker gör dels att många drar sig från att ta på sig förtroendeuppdrag, dels att de kanske avstår från att fatta kontroversiella men ibland nödvändiga beslut. Och som i Skurup – att de faktiskt lämnar sina uppdrag.

LÄS MER: Dödshot och förtal drabbar toppolitiker

Det är lätt att sitta på läktaren och klaga på politiska beslut. Från sidlinjen kan alla vara experter och veta vad som behöver göras. Som tur är lever vi i ett land där det är fritt fram att kritisera makthavare. Det är nödvändigt att debattera förd politik och det är viktigt att ha högt i tak i den politiska debatten. Det är fullt rimligt att ibland bli förbannad på en politiker som man upplever svikit ett vallöfte, eller som man på annat sätt är missnöjd med.

Men nu vill jag ändå slå ett slag för att visa våra politiker, kanske särskilt de i landsting och kommuner, lite mer tacksamhet.

Det är ganska otacksamt vara kommun- eller landstingspolitiker. Den ekonomiska ersättningen är ofta blygsam. Uppdraget innebär mycket arbete med att sätta sig in i olika frågor och det hör kanske inte till vanligheterna att en fullmäktigeledamot får blombud från sina väljare för att hen tröskar sig igenom tjocka pappersluntor och ägnar timmar åt olika möten som inte alltid är superspännande.

I en representativ demokrati är det nödvändigt att det även i fortsättningen finns personer som ändå tycker att politik är tillräckligt viktigt för att ta på sig ansvarsfulla uppdrag i olika nämnder och fullmäktigesalar. Och hur dåliga beslut de än fattar – minns att makten ligger i dina händer. På valdagen är det du som bestämmer.

Är du riktigt missnöjd har du dessutom möjligheten att själv vara med och förändra. Gå med i ett politiskt parti! Engagera dig! Acceptera att politik handlar om kompromisser, och att den praktiska verkligheten inte alltid är förenlig med de önskvärda idealen.

Delta i den offentliga debatten, det finns fler möjligheter än någonsin för vem som helst att göra det. Men missbruka inte denna möjlighet genom att hata och hota. Risken finns då att endast de riktigt hårdhudade blir kvar, och så vill vi inte ha det. Risken finns också att yttrandefriheten börjar naggas i kanten, för att skydda dem som utsätts för hoten. Så långt ska det inte behöva gå. Utnyttja din yttrandefrihet, men använd den ansvarsfullt.

Och kanske borde vi alla någon gång då och då skänka några ord av tacksamhet till de vardagshjältar som håller de demokratiska hjulen rullande i våra beslutande församlingar.