Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför motarbetar Kommunal integrationen av nyanlända?

Många av de personer som har kommit till Sverige de senaste åren har låg utbildning.

I vissa fall handlar det till och med om människor som inte kan läsa och skriva. Det kommer att krävas en rejäl kraftansträngning av samhället – det offentliga, näringslivet, det civila samhället med mera – för att försöka förhindra att dessa personer fastnar i ett utanförskap.

Mindre problem är det med den grupp högutbildade personer som kommit till Sverige. Eller rättare sagt: Det borde vara mindre problem. Tyvärr finns det som alltid de som vill markera och pinka revir i stället för att bidra till konstruktiva lösningar. Dalarnas Tidningar rapporterade häromdagen om fackförbundet Kommunal som vill förhindra att två läkare – en från Syrien och en från Eritrea – får jobb inom landstinget i Dalarna. De saknar rätt kompetens hävdar kommunal.

Det hade möjligen varit en relevant invändning om de två läkarna skulle ha trätt in i tjänst som läkare innan deras utbildningar och kunskaper hade kunnat kontrolleras och valideras. Men nu handlade det inte om det, utan om att de två läkarna skulle arbeta som undersköterskor i väntan på att deras läkarutbildning godkändes. Att en specialistläkare med åtta års arbetslivserfarenhet rimligen har tillräcklig kompetens för att arbeta som undersköterska får sägas vara ställt bortom allt rimligt tvivel.

Det är inte helt ovanligt att läkar- och sjuksköterskestudenter extraknäcker eller sommarjobbar som undersköterskor under studietiden, så det kan inte handla om att Kommunal aldrig har hört talas om fenomenet tidigare.

Det är heller inte så att den syriske och den eritreanske läkaren tar jobb från någon stackars mas eller kulla som nu får gå arbetslös. I Dalarna precis som på många andra håll i landet är det brist på undersköterskor. Det finns alltså ingen som helst nackdel med att låta de två läkarna arbeta med sysslor som de egentligen är överkvalificerade för i väntan på att de får sina utbildningar validerade av Socialstyrelsen.

I stället för att ses som ett problem skulle en sådan modell kunna fungera som ett föredöme för hur högutbildade nyanlända skulle kunna få in en fot på den svenska arbetsmarknaden. Dels för att lära sig hur vårdsektorn fungerar i Sverige, dels för att språkinlärning underlättas av att man tvingas använda språket dagligdags. Det kommer att ta mycket längre tid att lära sig svenska för den som går på en SFI-kurs men aldrig pratar svenska utanför klassrummet än för den som kombinerar lektioner i svenska med praktik eller jobb på en arbetsplats där svenska talas regelbundet. Men i just det två fallen i Dalarna så faller det inte ens på språkliga brister. Detta då de två pratar såväl bra svenska som andra språk som kan vara värdefulla inom vården.

Kommunals agerande är faktiskt helt obegripligt.

Som konstaterades i inledningen så kommer det att bli en stor utmaning att få in många av de nyanlända på arbetsmarknaden. Det blir inte lättare om fackförbund som Kommunal aktivt motarbetar att nyanlända ska få in en fot.