Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför pratar Bodström om tiggeritillstånd när han menar förbud?

Efter en seglivad diskussion om tiggeriförbud är det nu tid för diskussionen om tiggeritillstånd. Detta eftersom förre justitieministern Thomas Bodström (S) nu föreslår just tiggeritillstånd. Problemet med hans förslag är bara att det i praktiken är exakt samma sak som tiggeriförbud, endast inlindat i ett ord som gör att det låter lite bättre i de öron som ryggar tillbaka när förbud kommer på tal.

Annons

Det är lömskt och på gränsen till oanständigt att helt enkelt byta ut ordet tiggeriförbud mot tiggeritillstånd för att det låter lite bättre.

Jag önskar jag kunde säga att Bodström inte har koll på problematiken kring tiggeriet, och därför naivt tror att ett tiggeritillstånd är något bra för dem som tigger. Tyvärr är det så att han vet precis vad han pratar om och förstår konsekvenserna av förslaget. Vad värre är – han förstår givetvis att den förändrade retoriken kan komma att få somliga motståndare till förbud att svänga. Manipulativt så det förslår. Det är knappast så att Bodström verkligen tycker att vi genom ett tillstånd ska legitimera att människor försörjer sig genom tiggeri.

Så varför innebär tiggeritillstånd egentligen detsamma som tiggeriförbud?

Därför att majoriteten av de som i dag försörjer sig genom tiggeri inte kommer att söka dessa tillstånd.

Många av dem är analfabeter. Administrationen skulle vara extremt komplicerad.

Jag vet inte hur Bodström tänkt informera alla tiggare om detta tillstånd och hur det ska gå till att söka, men här har vi ett uppenbart problem.

Dessutom; den övervakning som Bodström föreslår kräver resurser som behövs annorstädes. Både administrativa och praktiska insatser krävs ju för att Bodströms förslag ska kunna genomföras. Eller just ja. Det kommer ju inte att krävas några resurser eftersom nästan ingen kommer att söka tillstånd och de som inte söker kommer att avhysas. Alltså; i praktiken tiggeriförbud.

Regeringen har föreslagit konkreta åtgärder när det gäller tiggeriet i Sverige. Och hur gärna många än vill finns det inga snabba lösningar, eftersom problemet är fattigdom som kräver målmedvetna, långsiktiga insatser för att komma tillrätta med. Jag tror mer på att följa denna inslagna väg än på nya populistiska förslag som i praktiken inte leder till någon besparing vare sig ekonomiskt eller i mänskligt lidande.

Bodströms förslag är konstruerat så att det inte ska fungera i praktiken. Därför bör det kastas i soptunnan snarast möjligt.

Läs också:

Bodström vill ha tiggeritillstånd

Regeringens rimliga åtgärder gällande tiggeriet

Tiggarna är här för att stanna