Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför så hårda krav om jag inte vänder mig till sotaren?

Med anledning av insändare om brandskyddskontroller på privata fastigheter.

När jag för några år sedan ägde ett kedjehus i Sundsvalls kommun och gick utbildning för att kunna sota mitt hus själv, fick jag skärpta krav på anläggningen för att få börja sota. Huset var byggt i slutet av 50-talet och har sotats av sotare sedan dess. Nu krävde man helt plötsligt att jag skulle putsa murstocken inne i vindsutrymmet. Den har varit oputsad sedan huset byggdes. Samt att jag måste sätta dit en skorstensstege.

Insändare: Som villaägare är det vår skyldighet att se till att sotarna kan sköta sitt jobb

Nu hör det till saken att jag talade med mina grannar, som även i fortsättningen lät sotningsväsendet sköta sotningen, och de hade aldrig fått några av de krav som ställdes mot mig. Man sa dessutom att om jag ändrade takbeklädnaden från papptak till plåt "så måste du sätta dit en fastmonterad takstege från takfoten upp till skorstenen". Taket hade en väldigt svag taklutning. Flera av mina grannar hade lagt plåt på sina tak där sotaren gick i flera år både före och efter att man ställde kraven mot mig utan några fastmonterade takstegar.

Insändare: Varför lägga en brandsyn för villor denna snörika vinter?

Skulle vi godta att våra bilar blev utsatta för olika krav på täthet av besiktning beroende på vem som servar och reparerar dem?

Jag åkte förbi mitt hus nu i dagarna – det har nu snart gått tio år sedan jag sålde och flyttade från området. Döm om min förvåning då de flesta husen i området saknar de stegar man krävde av mig då jag slutade som kund hos sotaren. Detta trots att flera eldade med pellets som jag då gjorde eller andra bränslen. Lägg därtill att det gjordes inspektion med kamera i min skorsten i mycket tätare grad än tidigare då sotaren skötte min sotning. Trots att man aldrig fann något att anmärka på och jag var godkänd av brandskyddsmyndighet att sköta min egen sotning.

Varför började man helt plötsligt ställa krav som skulle innebära ökade kostnader för mig, krav och kostnader som aldrig ställdes mot deras trogna kunder eller mig så länge jag lät sotaren göra jobbet? Skulle vi godta att våra bilar blev utsatta för olika krav på täthet av besiktning beroende på vem som servar och reparerar dem? Svaret är givetvis nej. Vem kontrollerar sotarens skötsel av våra anläggningar, och med samma täthet som nu görs mot den som har godkänts som egen sotare?

Lika behandling

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel