Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför så stort lönegap mellan yrkesgrupper – är människoliv inte är lika viktiga som föremål och data?

Lönegapet handlar egentligen inte om löneskillnader mellan män och kvinnor i samma yrke, utan snarare om ett stort glapp mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrken. Innan ni börjar protestera så vill jag att ni funderar över det här en stund:

En barnmorska och en civilingenjör har en lika lång utbildning bakom sig, men ändå skiljer det cirka 5.500 kronor per månad i lön mellan de olika yrkesgrupperna. Varför då?

En undersköterska och en elektriker har också lika långa utbildningar bakom sig, men där skiljer det cirka 4.400 kronor per månad i lön mellan yrkesgrupperna. Varför då?

Är det lättare att vara barnmorska än civilingenjör? Finns det ett större behov av civilingenjörer än vad det finns behov av barnmorskor? Svaret på båda frågorna är nej.

Att yrken som har med omvårdnad att göra är kvinnodominerade är knappast en nyhet för någon. Att vi värderar föremål och data högre än människor bör inte heller vara en nyhet med tanke på det stora lönegapet mellan de olika branscherna.

En ytterligare fundering som jag vill att ni ska reflektera över är varför kvinnodominerade yrken har en lägre status. Är det på grund av att kvinnor inte är lika kapabla eller är det för att människoliv inte är lika viktiga som föremål och data?

Om du trots denna läsning tänker tankar som ”varför väljer inte kvinnorna ett bättre jobb då?” så vill jag att du ska fundera lite till. Vad händer om vi får ännu färre barnmorskor, undersköterskor, barnskötare, med mera?

Ska vi invänta en samhällskollaps eller ska vi höja statusen på kvinnodominerade yrken och på så vis både minska bristen på personal i dessa branscher, men också komma ett steg närmre ekonomisk jämställdhet?

Sverige är inte jämställt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel