Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg skjuten efter att ha attackerat en hund under älgjakt

En varg blev skjuten i Härnösands kommun i samband med en älgjakt när den attackerade jägarens hund under lördagsmorgonen.

En varg blev skjuten när den gick till attack mot jägarens hund. Enligt de första uppgifterna ska händelsen har inträffat väster om Ramvik, men senare uppgifter säger att vargen sköts i närheten av Viksjö.

Jägaren och hunden klarade sig oskadda och en polispatrull skickades till platsen för att utreda vad som hade hänt.

Ärendet lämnades sedan över till miljöåklagare vid åklagarkammaren för vidare bedömning. Den döda vargen skickas till statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning.

Enligt paragraf 28 i jaktförordningen har man rätt att försvara sina tamdjur, som en jakthund, från rovdjursangrepp. Angreppet måste vara pågående eller omedelbart förestående, och man ska ha förskt skrämma djuret först.

Egentligen ska händelser som denna där en varg skjuts i självförsvar anmälas till länsstyrelsen. Men enligt länsstyrelsen Västernorrland kommer de inte ha hand om ärendet, då detta anmäldes till polisen istället och ärendet då istället blir deras att hantera.

Enligt tips från en person som bor i området har de hört en varg yla om kvällarna och dagarna sedan tidigt i våras, vilket kan vara samma varg som nu har skjutits.

– Den har funnits här sedan minst ett halvår tillbaka. Jag jagar småvilt och har en stövare och har själv varit orolig för att släppa hunden med tanke på vargen, säger Valter Jansson som bor i Lunde.

Läs också: Sköt varg som hotade jakthund – utredningen läggs ned av åklagare

För Plus-kunder: DNA-prov tas på den skjutna vargen – få rapporter om varg i Västernorrland i år

FLER NYHETER:

Trafikolycka mellan bil och mopedbil i centrala Härnösand

För Plus-kunder: Klassiska Clock tillbaka – hamburgerkedjan planerar restaurang i Härnösand: "Vi har ett nytt koncept"

Dundersuccé för Despacito-versionen Norrfällsviken – toppar lista på Spotify: "Vi har över 30 000 lyssningar"

För Plus-kunder: Modocoachen efter succéstarten: "Överraskad vissa gånger att det såg så bra ut redan nu"

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.