Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakten skadar rovdjursturismen

Vargjakten, både den legala och den illegala, skadar rovdjursturismen. Det menar Tryggve Hedtjärn som driver ett företag inriktat på rovdjursturism. För det blir allt färre vargar i västra Medelpad.

– För några år sedan hörde grupperna oftast vargyl när jag tog ut dem i skogen. Det händer nästan aldrig numera.

Han berättar att åtta vargar försvunnit från västra Medelpad under de senaste åren. Dessutom avlivades en varg efter skyddsjakt i januari i år efter det att den hotat renskötseln.

– För några veckor sedan flyttades en vargtik av samma skäl från jämtgränsen till Närke. Den vargen är på väg norrut igen.

Enligt Tryggve Hedtjärn finns det numera endast ett fåtal vargar kvar i området. Och de riskerar att skjutas med tjuvjakt. För det finns många jägare som uttryckt att dessa vargar snart kommer att försvinna.

– TV-programmet som skildrade organiserade ligor, var bara en bekräftelse på det jag redan visste.

Han anser att det finns flera aspekter på att vargen nu kanske helt försvinner från västra Medelpad. En är att det blir allt svårare att ta ut grupper i skogen för att berätta och om möjligt visa vilka djur som rör sig i området.

– Det handlar om en helhet där vargen spelar en viktig roll i det ekologiska systemet. Vargen har funnits i Skandinavien sedan istiden och är en del av vår natur.

Tryggve Hedtjärn avfärdar åsikten om att vargen utgör en fara för människor. Han menar på att rädslan bygger på gamla föreställningar från en tid när rovdjuren hotade tamdjuren i bondesamhället.

– I dag hotar de jakthundarna och konkurrerar med jägarna om viltet. Men det finns mycket som talar för att jakten med lösa hundar kommer att förbjudas.

Själv försöker han att påverka oponionen genom att berätta om varg och andra rovdjur i skolor och andra sammanhang. Det och en skärpt lagstiftning, tror han kan skydda vargen från att försvinna helt från de svenska skogarna.