Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varierad teatervår med Scen Sundsvall

Klassiker med kändisfaktor, komisk depression, samtidstrassel och besök från Västerbotten.
Scen Sundsvall blandar teater med opera, skärmsändning och berättarföreställningar i vår.

Efter en ekonomiskt besvärlig höst ser det nu bättre ut för Scen Sundsvall och därmed för teaterutbudet i Sundsvall.

– Här får vi med ett antal produktioner som både är kvalitativa och efterfrågade, säger ordförande Tomas Melander.

Strax före påsk infaller något som liknar en mindre teaterfestival med föreställningar var och varannan dag. "En komisk depression" den 16 mars, återbesök av "Till häst genom Västerbotten" den 19, Thorsten Flink i Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas" den 20 och den 21 mars barnoperan "Den listiga räven".

Komikern Nour El Refai utgår från sin egen depression och delar en föreställning med humorkollegan Moa Svan.

– Den som vill läsa hennes pjäs komiskt gör det, den som vill se depressionen gör det, säger Anna-Karin Westberg hos Scen Sundsvall.

Senast Thorsten Flink var inplanerad i Sundsvall blev han tvungen att ställa in. Nu kommer han åter med en "Doktor Glas" där han själv står för manus, regi och fem roller.

– Det är i princip redan utsålt och det finns nog sug både efter en klassiker och efter Thorsten Flink, säger Anna-Karin Westberg.

Om Doktor Glas utspelar sig vid förra sekelskiftet är "Du är väl googlebar, lille vän" (9/4) en frän samtidskommentar. Att älska sitt jobb räcker inte längre, försöker den unga coachen tala om för tungt medelålders Birger.

– Lap tops och jobbcoachar har ju sökt sig in på de flesta ställen. Pjäsen har en udd som är ordentligt vass. Hur ser vi på arbete i dag, är det innehåll eller yta? säger Joakim Rindå från Riksteatern.

Västerbotten är flitigt representerat. Klunganmedlemmarna Olof Wretling och Sven Björklund återkommer med "Till häst genom Västerbotten". Samtidigt krattar de manegen för 2017, när deras succé "Mammas nya kille" spelas som teater - också här.

Läs mer om Till häst genom Västerbotten

"I en sal på lasarettet" (20/4) grundas i både västerbottnisk berättartradition och spelmannen Thomas Anderssons egen barndom. Och Norrlandsoperan kommer åter, denna gång med familjeoperan "Den listiga lilla räven" där en skogvaktare och diverse djur dyker upp.

– Här finns både folksageförankring och djupa tankar, och dessutom är den en utmärkt prova-på-opera med sitt korta format, säger Cecilia Dahlbäck hos Scen Sundsvall.

Scen Sundsvall bidrar till invigningen av Konsertteatern (12/3) med familjepjäsen "Lilla röd" - Tyst Teaters berättelse om en drake som vill skrämmas men inte lyckas. Man samarbetar också med Kulturmagasinet i att digitalsända dansföreställningen "Perfektion" (16/4).