Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varierade författarporträtt

Sundsvalls stadsbibliotek
Författarporträtt av Carl Köhler
4 februari - 30 mars

Carl Köhler (1919 - 2006) hämtade ofta motiv från musik, litteratur, dans och teater. Nu engagerar sig hans son för att bevara faderns minne i konsten genom att driva en vandringsutställning med Köhlers författarporträtt. Några av dem finns att se i Sundvalls stadsbibliotek.

Köhler arbetade modernistiskt och teknikerna avlöser varandra. Måleri, grafik, teckning och antydan till kollage om vartannat, samt en säkerhet i formspråk gör den lilla utställningen varierad. Här är Henry Miller en svart demon fäst på tidningspapper. Tove Janssons drag är återgivna på det mest stränga och sparsmakade sätt med några få streck, medan Samuel Beckett i stället träder fram successivt ur en svärm av linjer, ungefär som synvillorna som man aktivt får leta former i. Virginia Woolfs drag ger sken å sin sida av att vara på väg att blekna bort, som en bild ritad med osynligt bläck.

Marina Tsvetajeva är ett ensamt ansikte, både målat och utskuret i vitt papper som en mask. Mare Kandre växer fram ur några enstaka blyertsstreck, Gunther Grass är full av kraftig svärta medan Sundsvalls egen Lars Ahlin tonar fram ur ett vitt töcken, lite som en spökgestalt. Här finns också exempelvis den blida, skulpturala Anais Nin och den delvis på textil avbildade Joyce Carol Oates.

"Varje ansikte besitter en viss överdrift - som vill leva vidare hos betraktaren. Kanske söker jag övertonerna i ett ansikte, den poetiska dimensionen", skriver Köhler själv. Genom sin uppslagsrikedom när det gäller olika tekniker och uttryck har han både renodlat och samtidigt sökt en djupare individualitet i sina porträtt. Samma faktorer som också gör den lilla utställningen intressant.