Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varje individs ansvar att inte köra bil berusad

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Statistik visar att cirka en fjärdedel av alla bilförare som omkommer i trafiken har alkohol i blodet. Polisens strategi är att låta alla förare som stoppas få göra ett alkoholutandningsprov. Polisen gör förstås också flera riktade insatser för att hitta alkoholpåverkade.

Läs också: Sluta ifrågasätt de nyktra – alkoholnormen måste utmanas

Polisen bedriver även fortsättningsvis sitt envisa arbete med att göra många utandningsprov, för att förhoppningsvis plocka bort så många rattfyllerister som möjligt från våra vägar. Men som enskild person och trafikant har vi ett eget ansvar för såväl oss själva som för våra medmänniskor och medtrafikanter.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar

Rattfylleri är med internationella mått mätt ett litet problem i Sverige. Trots detta dör det cirka 70 personer per år i trafikolyckor i Sverige. Det är cirka 20 procent av det totala antalet som dör i trafikrelaterade olyckor i Sverige.

Vilka är det då som kör berusade? Det finns två grupper som kör berusade. Den ena gruppen är alkoholister och för att få dem att sluta köra berusade, handlar det om att behandla deras alkoholproblem. Den andra gruppen är personer som vid ett enstaka tillfälle gör ett riktigt dåligt val, och som väljer att ta bilen trots att de är berusade. Antingen efter jullunchen eller julfesten eller för tidigt dagen efter. Det kan finnas många skäl till varför man tar bilen. Men inget skäl är godtagbart. Det finns inget sätt att påskynda kroppens förbränning av alkohol, det är bara att vänta.

Läs också: Alkoholreklam i sociala medier måste regleras

Låt oss alla se till att vi har lyckade fester med glatt och trevligt umgänge där både gäster och värd tar sitt ansvar. Och utan olyckor på väg därifrån.

Mona-Lill Landström                                                                                                                          

Verksamhetsledare, NTF Säker trafik, Västernorrland och Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel