Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värkstillande medel i nytt blåsväder

Smärtstillande läkemedel med diklofenak, som receptfria Voltaren och Eeze, ökar risken för förtida död och infarkt, enligt en studie.
Läkemedelsexperten Björn Beermann är kritisk till hur medlen marknadsförs, helt utan tal om riskerna.

År 2007 såldes 4,9 miljoner dygnsdoser av receptfria läkemedel som innehåller diklofenak (aktiv substans i bland annat Voltaren och Eeze) i Sverige. Den siffran överträffades redan de första tio månaderna 2008, då vi köpte 5,7 miljoner dagsdoser. Men en dansk studie stärker bilden av riskerna med preparatet.

– Jag vill inte helt avråda folk från att ta diklofenak, det beror på hur stor smärtan är och vilket behov man har. Det man kan ifrågasätta är om det borde vara receptfritt och få användas så urskiljningslöst, säger Christian Torp-Pedersen, professor i kardiologi vid Gentofte hospital.

Han och hans forskarkollegor har gjort en så kallad registerstudie under 1997–2005 bland drygt en miljon danskar, alla över tio år, och funnit samband mellan användning av smärtstillande läkemedel av typen NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska) och ökad risk för förtida död eller hjärt-kärlsjukdom, som infarkt.

Ingen av personerna hade legat på sjukhus under de fem åren innan studien inleddes och ingen hade behandlats för hjärt-kärlsjukdom. Ändå sågs en ökad risk för allvarliga biverkningar efter i genomsnitt två–tre veckors användning.

Sambandet var som väntat starkast för de så kallade coxiberna, som Celebra, med dubbelt så hög risk för död eller hjärt-kärlhändelse som bland personer som inte tog smärtstillande alls. Också receptfria medel med diklofenak visade höga siffror – 63 procents ökad risk, men då fanns bara data om personer som fått medlen utskrivna på recept.

Det ska sägas att studien har stora svagheter, och tidskriften den publiceras i, Clinical Pharmacology and Therapeutics, är inte särskilt välkänd. Bland annat vet inte forskarna vad som är orsaken till att folk tar läkemedlen. Kanske förklaras resultaten delvis av en högre sjuklighet i grunden, även om den inte har krävt sjukhusvård.

Björn Beermann på Läkemedelsverket tycker inte att studien ger någon anledning till att receptbelägga preparat med diklofenak. Men han är kritisk till hur läkemedlen marknadsförs.