Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen är Matias Varelas spelplats

I nya storfilmen "Point break" fick "Snabba cash"-stjärnan Matias Varela testa storfilmsinspelning över hela världen. Extremsport och utmaningar stod på schemat varje dag.
– Vi jobbade utan stuntmän, det var helt bananas, säger han.

Kultfilmen "Point break" (1991) om ett gäng surfande rånare i Kalifornien blev en lite otippad kommersiell succé för regissören Kathryn Bigelow och skådespelarna Keanu Reeves och Patrick Swayze. Nu är det dags för en ny version av filmen, som får svensk biopremiär den 5 februari och har växlat upp i storlek. Nya "Point break" utspelas över hela världen och innehåller olika extremsporter och blinkningar till originalet.

Matias Varela spelar Grommet, en kille i den ideologiskt drivna hippierånaren Bodhis gäng. Han får mycket utrymme i filmen och var med på ett tiotal olika inspelningsplatser runt om i världen. Bland annat klättrade han uppför världens högsta vattenfall i Venezuela. Det tog tre veckor, helt utan någon stuntman.

Gigantiska och utmanande inspelningsplatser har varit en del av Matias Varelas vardag de senaste två åren. Efter "Point break" följde inspelningen av "Assassin's creed", som bygger på det populära datorspelet. Michael Fassbender och Marion Cotillard spelar två av huvudrollerna. Matias Varela kallar det för "lyx" att få vara en del av projekten.

- Skådespelarens roll är ju egentligen alltid densamma, oavsett om man står i Hässelby och spelar in "Snabba cash" eller på en klippa i Venezuelas regnskog. Men plötsligt står det 300 personer bakom kameran och tittar på, inte 30 som i Sverige. Det är ett otroligt spektakel och jag respekterar verkligen hantverket som ligger bakom.

Och fler storfilmer blir det. "Assassin's creed 2" står redan på Matias Varelas schema.

- Förutsatt att ettan går bra, förstås. Sedan har jag lite andra projekt på gång också, det kan bli både i Sverige och utomlands.

Kan du välja och vraka nu?

- Nej, ibland är det torrt som i en öken och man undrar hur sjutton det ska gå. Jag har fått så många nej. Du kan själv välja en siffra.

Har du haft någon svacka någon gång och tänkt att du ska lägga ned?

- Ja, det är klart. Jag började ganska sent också, jag var 28-29 år innan jag kunde betala hyran med skådespeleri. Det finns dagar då jag tänker att jag är världens sämsta skådis och att jag måste sluta eftersom jag skämmer ut både mig och min familj. Så man får vara lite ödmjuk också.

Just ödmjukhet känns som ett begrepp som är väldigt närvarande i Matias Varelas medvetande och utstrålning. Trots alla framgångar är han noga med att inte förhäva sig eller verka divig.

- Den krassa verkligheten är att alla är utbytbara. Om jag inte sköter mig finns massor av skådespelare som gärna tar min plats. Det är inte så att du får ett jobb och sedan kan börja shoppa solglasögon. Jag måste förtjäna min plats varje dag, det är jag ständigt medveten om.