Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen blir bättre med Sundsvall – det börjar här

Två år har gått sedan de globala målen antogs på FN-toppmötet i New York. Om 13 år ska de vara uppfyllda. För det krävs handlingskraft på alla nivåer i samhället, såväl globalt som lokalt. Med höstens satsning Globala Sundsvall vill kommunfullmäktige och biståndsmyndigheten Sida visa hur var och en kan bidra för att göra verklighet av visionerna.

Utvecklingen i världen går faktiskt stadigt framåt. Fler barn än någonsin tidigare går i skolan och andelen fattiga i världen har halverats sedan 1990. Men samtidigt står världen inför enorma miljöutmaningar och antalet människor på flykt är det högsta sedan andra världskriget. Vi måste alla ta vårt ansvar om vi ska lyckas uppnå en värld som är socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vid FN-toppmötet i september 2015 enades världens ledare om de globala målen för hållbar utveckling. Det är 17 ambitiösa mål om allt från att uppnå jämställdhet, anständiga arbetsvillkor och skapa hållbara städer, till att utrota all världens hunger och fattigdom. Målen gäller alla och de visar tydligt hur ekonomisk och social utveckling hör ihop med klimatet – hur globala klimatutsläpp påverkar vår miljö och hur vi kan påverka andras liv genom att konsumera varor som har tillverkats under schysta villkor och som tar hänsyn till miljön.

I Sverige kallas arbetet med de globala målen för Agenda 2030, året då målen ska vara uppnådda. Det kräver engagemang och ansvar på alla nivåer i samhället och Sveriges kommuner har en central roll. Sundsvalls kommun har kommit långt bland annat inom områdena hållbara transporter och livsmedel. Exempelvis har kommunen varit en aktiv part inom projektet Green Highway för att skapa en fossilfri logistik- och transportsträcka mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim, med möjlighet att tanka såväl biogas som el. Inom livsmedelsområdet har man infört kostpolitiska riktlinjer som ställer krav på hur kommunen ska leverera måltider som är klimat- och miljömässigt hållbara. I riktlinjerna anges målet att 50 procent av all mat inom kommunen ska vara ekologisk till 2018.

I dag startar temaveckan Globala Sundsvall, ett samarbete mellan Sundsvalls kommun och biståndsmyndigheten Sida, som sätter global hållbarhet i fokus. Programmet är särskilt utformat för gymnasieelever med föreläsningar, teater och film som berör frågor om hur vårt samhälle kan bli mer hållbart. Förra årets satsning lockade nära 3 000 elever att delta i aktiviteterna och vi hoppas nå minst lika många i år.

Från förra årets Globala Sundsvall: Global temavecka inledd – möt eleverna som bygger möbelmodeller för flyktingar

Med Globala Sundsvall vill vi dra uppmärksamhet till och diskutera globala frågor såsom jämställdhet, klimat och fred och säkerhet. Vi vill också öka kunskapen om svenskt bistånd och visa hur viktigt det är för en rättvis och hållbar global utveckling. För som svensk skattebetare bidrar vi alla till biståndet med tio kronor per dag – det är pengar som gör enorm skillnad för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Lokalt engagemang kan skapa globala effekter och det behövs för att vi ska nå de globala målen inom de kommande 13 åren. Vi hoppas att många Sundsvallsbor, företag, skolor och föreningar vill vara med i det viktiga arbetet.

Arianne Sundman

Ordförande kommunfullmäktige

Carin Jämtin

Generaldirektör, Sida

Läs även:

Argumenten från 50-talet är lika aktuella i dag – kärnvapen är inget för Sverige

Tobak – ett stort hinder för global hållbar utveckling

Miljöpartiet: Hållbarhet är bredare än rena miljöfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel