Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen släcker ner för Earth Hour – så gör din kommun

På lördag infaller världens största klimatmanifestation.
För fjärde året i rad kommer Härnösand att släcka ned för miljöns skull – medan Ånge kommun väljer att ha tänt.
I Sundsvall kommer delar av stan att släckas.

Annons

På lördag klockan 20:30 är det dags för årets Earth Hour.

En timme varje år släcks lampor runt om i världen för att symbolisera motstånd mot klimatförändringarna. Förra året blev det ett globalt rekord med 172 länder och 7 000 städer som deltog.

Årets Earth Hour handlar om att lämna olja, gas och kol bakom oss och ställa om till en värld helt baserad på hållbar, förnybar energi.

Flera kommuner i Västernorrland kommer att delta. I Härnösand har Naturskyddsföreningen valt att sprida information om dagen på fler språk än svenska, så som arabiska, engelska och tigrinja.

– Jag tycker att det är ett evenemang som alla som kommer hit borde känna till. Sedan behöver folk få veta att Härnösands stad vill satsa på miljön, säger Sara Friberg, ordförande för Naturskyddsföreningen.

På torget i Härnösand anordnas ett fullspäckat program där besökarna kan ta del av underhållning som sång och dans, men även där kommunens klimat- och energimål kommer presenteras.

I Sundsvall kommer kommunhuset, kulturmagasinet, utsiktstornet på Norra berget och delar av Sjögatan att släckas ned.

Men det finns de kommuner som inte satsar lika hårt inför miljötimmen. Ånge kommun har valt att inte släcka ner någonting i år.

– Det är svårt att släcka gatubelysningen. Då måste varje lampa släckas för sig, vilket är resurskrävande, säger Malin Leifsson, energi- och klimatrådgivare vid Ånge kommun.

Monica Friman, miljöhandläggare på Härnösands kommun, tycker att det är bra att Earth Hour uppmärksammas.

– Det är viktigt att vi uppmanar att fler ska tänka på miljön och att informationen sprider sig så fler väljer att delta, säger hon.

Förra året deltog 81 procent av landets kommuner i evenemanget. Cecilia Stenström som är projektledare för Earth Hour menar att det är viktigt att kommuner visar sitt miljöengagemang och uppmärksammar de förändringar i klimatet som växer i och med växthuseffekten.

– När kommuner syns och sprider vad de och andra företag gör för just miljön, lockar det även invånarna att bli mer uppmärksamma. Det finns ett otroligt miljöengagemang i samhället och det är kul att se vilken kreativitet det finns, säger Cecilia.

Men Cecilia vill även påpeka vikten av att inte bara tänka på miljön just under denna timme.

– I vår slogan finns ett plus som står just för "beyond the hour", vilket vi menar med att vi måste tänka på de miljöförändringar som sker inte bara under detta event utan hela tiden. En enskild person kanske inte kan göra så mycket, men tillsammans kan vi göra stor skillnad, säger Cecilia Stenström.

Målet är att Världsnaturfondens kampanj ska sträcka sig till över två miljarder människor världen över och halva Sveriges befolkning. Du kan anmäla ditt företag eller som privatperson på Världsnaturfondens egen hemsida eller Earth Hours Facebook-event.

Earth Hour pågår mellan 20.30 och 21.30 på lördag.