Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens första digitala diktatur snart verklighet – individens personliga integritet måste försvaras

När länder och företag använder digitalisering på ett sätt som kränker individens frihet, då bör politiska företrädare ställa sig frågan; vad är den personliga integriteten egentligen värd?

Kinas myndigheter är i full gång med att skapa världens första datasystem som kommer att betygsätta varenda företag, organisation och medborgare för att värdera deras pålitlighet till kommunistpartiet och landets ledande företrädare.

Landets regering har beräknat att alla medborgare i Kina kommer att vara en del av en nationell databas som samlar information från flera olika håll redan år 2020. Detta för att kunna verkställa deras vision om att ha full kontroll över sina medborgare.

Det hela kan sammanfattas som ett poängsystem som ska få kineser att bete sig exemplariskt i det offentliga såväl som i det privata livet. Att föreställa sig att ett sådant system skulle implementeras i Sverige hade varit fullständigt otänkbart och orealistiskt.

Varför har inte någon ännu reagerat starkt emot Kinas utveckling? När kommer EU och Sverige att sätta ner foten på riktigt?

Systemet är en kombination av ansiktsigenkänning, dataanalys, aktivitet på sociala medier och ekonomiskt beteende. Kinas regering kommer att med hjälp av algoritmer och mänskligt beteende kunna räkna fram varje persons "sociala kreditvärde", poäng som uppdateras varje dag och som kan ge katastrofala följder för de som inte beter sig på det sätt regeringen förväntar sig. Exempel på minuspoäng är rökning vid förbjudna platser, rattfylleri eller vårdslöst körande i allmänhet eller för många köp av videospel.

Det dominerande narrativet i världens liberala demokratier är att innovation och teknisk utveckling är till fördel för totalitarianism. Eftersom det inte råder några som helst tvivel om att mäktiga regimer som inte begränsas av integritetsfrågor har det lättare att samla ihop, analysera och använda personuppgifter för att kunna kontrollera sin befolkning, särskilt när det har möjlighet att använda sig av artificiell intelligens. Det är både skrämmande och kan leda till att hota de demokratiska principer som EU, USA och andra demokratier i världen värnar starkt om.

Varför har inte någon ännu reagerat starkt emot Kinas utveckling? När kommer EU och Sverige att sätta ner foten på riktigt? Det här handlar trots allt om kommunistisk totalitarism och ett system som kommer att inskränka miljarder människors rätt till frihet i alla dess former.

Drömmen om att digitalisering och artificiell intelligens kommer att förändra världen till det bättre kan slås sönder av de totalitära krafter som gör allt i sin makt för att motverka det fria demokratiska samhälle vi svenskar värnar så starkt om.

Därför måste Sveriges nästa regering utvärdera hur man via internationellt samarbete kan ta frågan på ett större allvar. Att värna om och försvara individens personliga integritet är en av vår tids ödesfrågor. Vi kan därför inte tillåta Kinas ökade inskränkning av människors frihet, utan vi måste ta vårt ansvar och agera nu.

Ludvig Berggren, distriktsordförande MUF i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel