Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens jul drog fullt hus

GA-kyrkan var fylld till sista plats och mer när tre körer och Sundsvalls Blåsorkester välkomnade julen i söndags.

Orkesterverket "Et in terra pax", på jorden fred, är tillägnat offren för första världskriget och kan i vissa partier föra tanken till krigets muller, till truppförflyttningar, oro och ofärd - inte minst aktuellt i Sverige i dag med alla människor som söker en fristad här. Men musikens panoraman och klanger målar också de visioner om fred som hör adventstiden till.

Körerna Samklang, Cantito och Tonica förde tillsammans tillbaka stämningen till svensk jul. Här sjöngs både traditionsenliga sånger som Otto Olssons "Advent" med sina stora klanger, och sånger ur andra traditioner som snabba brittiska "Carol of the bells" och den spanska medeltidssången Riu Riu Chiu. Ett besök gjordes också av kören Sound of Nacksta med sångare från många länder, som sjöng tillsammans på svenska. Också Peter Tjajkovskijs musik från "Nötknäpparen" är indirekt julmusik eftersom sagan den bygger på utspelar sig på julafton.

Dirigenter var Yamandú Pontvik , Thomas Gathe, Gun East och Lars Lind, och Erica Wikström-Holländer reciterade texter. Också den ovanligt stora församlingen fick tillfälle att sjunga med kören och orkestern.