Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens längsta skidlopp gör comeback efter 132 år

Ingen har gjort det på 132 år. Nu arrangeras det 220 kilometer långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk igen.
– Det här är något helt annat, säger Daniel Tynell, som är sportchef för loppet.

Annons

I april 1884 anordnade polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld en tävling som lockade 18 samer och nybyggare till startlinjen. Paava-Lasse Nilsson Tourda vann tävlingen efter att ha åkt de 22 milen i obanad terräng längs sjöarna i Lilla Luleälven på 21 timmar och 22 minuter.

Nu gör tävlingen comeback efter 132 år.

"Jag ser verkligen fram emot att få vara delaktig. Oerhört mäktigt! Det är något mer än ett långlopp, det är ett ultralopp! Vi vet idag vilka som är bra på fem, sju och nio mil. Men vem är bra på 22 mil? Det här är något helt annat", säger den trefaldige vinnaren av Vasaloppet, Daniel Tynell, i ett pressmeddelande.

Tävlingen kommer att vara spårad i årets upplaga, men bansträckningen från Purkijaur utanför Jokkmokk till Kvikkjokk och tillbaka är densamma. Arrangörerna hoppas kunna locka 500 åkare med både elit och motionären på startlinjen.

Fotnot: Här kan du läsa en artikel om Paava-Lasse som publicerades 2011 i Allehanda.se