Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens största strandstädning kommer till Västernorrland

På lördag anordnas världens största strandstädning. Frivilliga idrottsungdomar kommer samlas för att städa våra vatten – i länet kommer städningar att anordnas i bland annat Härnösand, Sundsvall och Timrå.

Det är idrottens miljöorganisation Städa Sverige och Pantamera som står bakom initiativet "Strandens dag". Det är den svenska versionen av ”International Coastal Cleanup", som arrangeras av Ocean Concervancy.

Meningen med arrangemanget är att rensa upp våra hav, sjöar och vattendrag.

Drygt en halv miljon ungdomar världen över kommer delta i eventet och i Sverige sträcker sig evenemanget från Kalix i norr till Ystad i söder.

I Västernorrland kommer ungdomar från fem olika föreningar att städa åt bland annat Smitingen, Ava, Vigge, Sidsjön, Salusand och Vången.

– Det känns bra att alla drar sitt strå till stacken. Varenda liten bortstädad flaska, fimp och kapsyl gör stor skillnad. Vi har en lång kuststräcka, både Östersjön, Nordsjön och inte minst våra insjöar behöver hjälp för att må bättre. Tack vare alla fantastiska ungdomar som vadar, badar, klättrar och kämpar på alla sätt för att få tag i skräpet – gör vi en stor insats för den marina miljön, säger Mats Wesslén, VD för Städa Sverige.

2016 infördes satsningen #Städamera. Ett samarbete mellan Pantamera och Städa Sverige som går ut på att hålla utemiljöer rena från skräp och att återvinna flaskor och burkar som samlas in vid stränderna.

FLER NYHETER:

En tredjedel av svenskarna vill resa i Norrland innan de dör

För Plus-kunder: Box whisky storsatsar – får mångmiljonstöd av landstinget

Snart höjs taxeringsvärdena på småhus – så stor blir ökningen i länet

För Plus-kunder: Madeleine lever med svår smärta: "Jag vet inte hur det känns att inte ha ont"