Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens varmaste glashus

Ett hus som ger mer el än det förbrukar.
Det är målet med Åke Mårds nya "glashus" i Juniskär.
Tjockare grund och väggar, solceller och solpaneler, samt värmeåtervinning ska ordna den saken.
Den här veckan har man börjat sätta väggarna på plats.

Annons

En villa som producerar mer el än den förbrukar är mycket ovanligt, men inte helt unikt.

– Det ska finnas ett hus i Åsarp, Skåne, som ger ett elöverskott. Men det har 54 centimeters väggar med mineralull och det innebär att huset förr eller senare får mögel i väggarna, hävdar Åke Mård.

Hans egen patenterade byggteknik, där väggar och grund isoleras med återvunnet glas, möglar inte.

Den 165 kvadratmeter stora villan, där han får en boyta på 127 kvadrat, blir miljövänlig och energisnål.

– Men vi behöver komplettera med en förnybar värmekälla, det blir en pelletspanna som ska hjälpa till när det är som kallast. Vi bor trots allt i ett arktiskt klimat och man får inte låta snålheten bedra visheten, säger Åke Mård.

Sonen Kim bor sedan några år i ett liknande hus i Bergafjärden. Men där finns inga solceller på taket och huset har "bara" 30 centimeters isoleringsmaterial i grund och väggar.

Den här gången ökar man på till 40 centimeter, vilket ska ge mindre värmeförluster.

– Dessutom drar vi nu avloppsledningar i grunden och inte direkt ner i marken. Genom att dra ventilation genom dessa rör kan vi återvinna värmen från varmvattnet som går ut. Men det krävdes lite argumentation hos kommunen för att få metoden godkänd, berättar Åke Mård och ler.

Några dofter från toaavloppet blir det inte, där sker ingen återvinning.

Även den friskluft som tas in går genom grunden.

– Så har jag det också. Även när det är riktigt kallt ute, så är luften ett par plusgrader innan den kommer in i huset, säger Kim Mård.

Takkonstruktionen är visserligen av trä, men även här väljer Åke Mård en grön lösning. Plåt och tegelpannor går bort, i stället blir det takpapp med växtlighet ovanpå. Nästan som gamla tiders torvtak.

– Man lägger en duk som tar upp fukt och sedan låter man sedum växa där. Det är en växt som inte blir så stor och som blommar i olika färger. Det kommer att bli jäkligt snyggt, skyddar takpappen och kräver inget underhåll, förklarar han.

Kanske ger växten rot-avdrag också...

Att bygga glashus är dyrare än traditionella hus, men Åke Mård tycker man ska se till kostnaden för husets livslängd. Då blir de billigare tack vare de låga energikostnaderna, menar han.

Normalt skulle huset i Juniskär stå helt klart i juli, men eftersom hans byggföretag har andra uppdrag också så kommer det att ta längre tid.

– Det beror på hur mycket jobb vi får, kanske blir det inflyttning i mitten av augusti.