Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsberömd sångerska gav masterclass

Anne Sofie von Otter, en av Sveriges största sångare, har i veckan besökt Sundsvall för att ge lektioner i klassisk sång för elever från hela Europa.

Sammanlagt sex sångare och tre pianister har samlats i Sundsvall för att undervisas av Anne Sofie von Otter och hennes ackompanjatör Simon Crawford-Philips. Varje sångare får en timme i taget med von Otter och då går de igenom en eller två sånger på detaljnivå med fokus på interpretation och frasering.

– Vi jobbar enormt intensivt och fokuserat på det här fyra dagarna för att få eleverna att förstå hur man kan tänka när man sjunger och spelar, säger Anne Sofie von Otter.

Stiftelsen Schymbergsgården har kursen i samarbete med Härnösands folkhögskola. Elever från bland annat Sverige, Spanien, Ukraina och England är med i årets kurs.

Anders Olsson, ledamot i stiftelsen, är också med som litteraturlärare och hjälper eleverna att tolka texterna.

– Vi ville ha en sångpedagog som också var en berömd och ryktbar sångerska. Då blev det Anne Sofie von Otter som vi kontaktade i början av året. Vi är jätteglada att hon är här, säger Anders Olsson.

– Jag har undervisat en del tidigare. Jag har inte haft så mycket tid, men om några år kommer jag nog undervisa mer. Jag ser framför mig att jag får en underbar gästprofessur i till exempel New York. Min karriär är inte bakom mig, men man kan inte sjunga hur länge som helst. Jag tycker att undervisa är väldigt kul. Då kan jag vara kreativ själv och inspirera andra, säger Anne Sofie von Otter.

Nytt för i år är att undervisningen inte bara innefattar sång. Simon Crawford-Philips undervisar pianisteleverna och hur deras spel förhåller sig till sången. Ida Ränzlöv är en av sångeleverna som deltar i lektionerna och tycker att samspelet är tydligt.

– Jag har fått insikt i saker jag inte haft innan. Texten man sjunger berättar en historia, men det speglas också i pianospelet, säger hon.

– Det blir ett mer genomarbetat resultat när både pianist och sångare är elever. Då kan man komma fram till det där detaljerade samarbetet som finns i den här typen av sånger, säger Anders Olsson.

Anne Sofie von Otter hoppas att lektionerna också kommer väcka elevernas fantasi och inspirera dem:

– Jag vill få dem att inse att de kan göra tusen och miljoner saker med varje sång de sjunger. Det finns inget givet svar. Man kan använda fantasin något oerhört.