Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världscupen startar om med sprint i Drammen – följ tävlingarna här

Stina Nilsson kom trea i Drammens sprintfinal men diskvalificerades för att ha hindrat en motståndare och flyttades därmed ner till en sjätteplats, bakom Majken Kaspersen Falla som vann.

Annons

Läs också: Oturen fortsätter grina Emil Jönsson i ansiktet – nu däckad av mystiskt virus

Det blev ett dramatiskt kval sett ur svenska ögon. Då hela fältet kört, men utan att Linn Sömskars resultat fanns med i den inofficiella resultatlistan låg Charlotte Kalla på 30.e och sista kvalplats. Hon såg då ut att ha klarat en kvartsfinalplats med 0,1 sekunder.

Men när arrangörerna efteråt korrigerade listan hamnade Linn Sömskar på 24:e plats och dagen var förstörd för Kalla som slogs ut.

Ingvild Flugstad Östberg var ändå suverän i kvalet och körde på 2,52,80.

Ingvild Flugstad Östberg var också lika snabb i sin kvartsfinal som hon vann överlägset före Stina Nilsson, som därmed är klar för semifinal.

Även Ida Ingemarsdotter gjorde en alldeles utmärkt kvartsfinal. Hon var tvåa bakom Majken Kaspersen Falla och grejade en semifinalplats även hon.

Stina Nilsson fortsatte övertyga även i semifinalen. Hon tog rygg på Ingvild Flugstad Östberg och såg ut att gå mot en given semifinalplats. Men i spurten kom finländskan Kristi Parmakoski och målfotoslog svenskan. Dock finns möjligheten för Stina att gå vidare på tid, vilket hon även gjorde efter den andra semifinalen.

Där körde Ida Ingemarsdotter, men hon blev fyra, dock utslagen med minsta möjliga marginal.

Majken Kaspersen Falla tog sin tredje raka triumf i Drammen efter en dramatisk final. Stina Nilsson ledde vid ingången till upploppet men tappade position till slut. Dock grejade hon tredjeplatsen och fick även vara med och segerdefilera tillsammans med Majken Kaspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg. Men sen slog domarna till och flyttade ner Stina Nilsson till sjätteplatsen. Hon påstods ha hindrat en motståndare i finalheatet.

Så här blev kvalresultaten för svenskorna: 3) Ida Ingemarsdotter, + 6,08, 14) Stina Nilsson, +7,77, 24) Linn Sömskar, +10,44, 27) Jennie Öberg, +11,14, 29) Maria Nordström, +11,86, 31) Charlotte Kalla +12,06, utslagen.

Läs också: Stina Nilsson tillbaka i Drammen – Emil Jönsson saknas fortfarande

På herrsidan var ryssen Alexander Panzhinskiy snabbast på 2.32.69. Sen följde en hel radda norrmän och ryssar. Hemmanationen fick med hela tio man till kvarten och sex ryssar kvalade också in.

För svenskarna gick det "så där". Oskar Svensson, Johan Edin och Teodor Peterson gick vidare, men de var långt ifrån de snabbaste. Däremot slogs Carl Quicklund, Gustav Nordström och Karl Johan Westberg ut i kvalet på tider väldigt långt efter de 30 som nu får tävla vidare.

Teodor Peterson hade ingen framskjuten placering i kvalet, men i sin kvartsfinal blev han tvåa efter en fantastiskt bra körning.

I den första kvartsfinalen inträffade för övrigt en riktig krasch där med tre löpare inblandade. Teodor Peterson var dock förskonad från incidenten – han hade redan passerat...

Johan Edin, Mora, svarade för en gedigen insats och blev tvåa även han i sitt heat. Inledningsvis hade han det tufft, men efter hand kom Edin allt bättre och avslutningen var mästerlig.

Efter en krasch i andra herrsemifinalen försvann Johan Edin från finalresonemanget. Däremot blev Teodor Peterson en lucky looser och tog sig till final på tid.

Petter Northug visade sin klass i finalen som han dominerade efter behag. Teodor Peterson blev femma.

Läs också: Daniel Richardsson kör Holmenkollens femmil: "Det är lite av hans specialitet"

Liveresultat för herrarnas kval finns här och damernas kval här.

Liveresultaten från finalerna finns här för herrtävlingen och här för damtävlingen.

SVT sänder finalerna med start 14.20.