Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsfotograf fångar goda miljöexempel

Människans utsatthet och miljöförstörelsen på jorden skildrades i utställningen Hard Rain. Nu kommer del två som visar på goda exempel och att det finns hopp för mänskligheten. Där ingår också bilder från Sundsvallområdet
– Förhoppningsvis ska folk stanna upp och titta på bilderna och ta del av budskapet, säger den brittiske fotografen Chris Steele-Perkins

Annons

Den ursprungliga delen av utställningen, Hard Rain, innehåller fotografier som kommenterar stroferna ur Bob Dylans sång ”A Hard Rain´s A-Gonna Fall”. Den utställningen, designad av fotografen Mark Edwards som fotograferat människor och miljöer i 150 länder, har sedan 2006 visats på mer än hundra platser över världen och setts av miljontals människor.

Den nya utställningen, Hard Rain: Whole Earth?, ska ge svar på de frågor som den tidigare utställningen väckte. Nu pekar Mark Edwards på möjliga lösningar för framtidens utmaningar, att skapa en hållbar utveckling på jorden. Under en månad, 28 september–26 oktober, kommer utställningen till Stora torget i Sundsvall.

– Den första utställningen var lite dyster. Nu försöker jag bara ta bra fotografier som gör att folk stannar upp och funderar på frågeställningarna. Man behöver inte ta bilder på barn som håller på med kompostering för att visa på ett lokalt miljöengagemang, säger fotograf Chris Steele-Perkins, som är medlem av den världsberömda bildbyrån Magnum Photos.

I några dagar har han varit i Sundsvall och fotografera bra exempel på miljöengagemang och lösningar för framtiden, bland annat Stödebadets soluppvärmning och snö-kylanläggningen vid Sundsvalls sjukhus. I går besökte han den miljöcertifierade Vallens skola i Kovland. Där träffade han den engagerade rektorn Lena Henriksson, några lärare och några barn som visade hur de jobbar med både miljö- och kamratfrågor.

– Jag hade tänkte fotografera barnen mitt bland solrosorna, men de är för utblommade, så jag får hitta på någonting annat, säger Chris Steele-Perkins och klättrar upp på en trappstege.

– I vanliga fall jobbar jag mer dokumentärt, men nu arrangerar jag bilder. Det är ett sätt att separera de här bilderna från de andra i utställningen, säger han.

I anslutning till invigningen av utställningen på Stora torget arrangeras seminarier och andra aktiviteter kring lokal och global hållbar utveckling. Sverige är det första land utanför England som visar utställningen, som sätts upp i tio universitetsstäder under åtet.

I Sverige visas utställningen med en kortare svensk del, kallad ”Vad gör Sverige?” och för stoppet i Sundsvall produceras även en lokal del: ”Vad gör Sundsvall?”. Det är här fotografen Chris Steele-Perkins kommer in. De lokala texterna skrivs av Lena Sjödin.

– Det sker en positiv utveckling på de här områdena för att klara kriserna i världen. Vill visa på goda exempel så att inte människor tappar modet, säger Anna Hassani, Miljökontor, Sundsvall kommun, som håller i projektet lokalt.

Utomhusutställningen består av fem sektioner. Tre visar de internationella bilderna, en sektion de svenska exemplen och en sektion med fotografier från Sundsvallsområdet.

Arrangörer i Sundsvall är SIDA, Sundsvalls kommun och SAMT (Samverkan för tillväxt). I Sverige är Hard Rain-utställningen också en del av ett projekt med syfte att ta fram utbildningsprogram för skolor, universitet och allmänheten kring kopplingen mellan klimatförändringar och fattigdom.

Annons