Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världspianist möter renommerad ensemble – Bengt Forsberg och Weberkvartetten ger två konserter i Ångermanland

När världspianisten Bengt Forsberg möter Weberkvartetten i helgens två konserter kan man räkna med att det slår gnistor.

Bengt Forsberg är en internationellt renommerad pianist som framträtt med samtliga större svenska symfoniorkestrar som ett flertal utländska. Med jämna mellanrum konserterar han tillsammans med mezzosopranen Ann-Sofie von Otter; flera av deras inspelningar har belönats med prestigeladdade priser.

Bengt Forsberg engageras också ofta som solist och har i dag en särställning inom det svenska musiklivet.

Weberkvartetten är flitiga ambassadörer för nutida musik och har på sin repertoar beställningsverk verk av ett flertal svenska tonsättare. De turnerar regelbundet i Sverige och utomlands och spelar in för radio och TV. Deras obundna sökande efter spännande repertoar och intressanta samarbeten har lett till ett flertal Sverige- och Europapremiärer.

Weberkvartetten har dessutom lokal anknytning eftersom två av medlemmarna, Ronnie och Ellinor Weber, är bosatta i Härnösand.

I denna konsert spelar Weberkvartetten en stråkkvartett av Antonín Dvoøák, nr 12 i F-dur, som han skrev under sin tid i USA. Kompositören skriver i sin dagbok att detta verk inte blivit skrivet om han inte själv sett Amerika. Många lyssnar också in amerikanska motiv: en negro spiritual, en indiansk melodislinga, folkmusik från irländska invandrare, till och med ett tåg som kommer ångande i sista satsen.

Bengt Forsberg spelar solostycken av Ferrucio Busoni – Indiansk dagbok, fyra solostycken för piano – fyra studier över motiv från Amerikas indianer. Busoni var en kosmopolitisk tonsättare, född i Italien och verksam i Finland, USA, Schweiz, Tyskland, med flera länder, känd för sina formidabla transkriptioner av stora mästares verk.

Tillsammans spelar Bengt Forsberg och Weberkvartetten Leo Ornsteins Pianokvintett. Ornstein var en amerikansk kompositör och pianist av rysk börd som avslutade sin offentliga karriär redan på 1930-talet men levde ända in i nästa millennium, fortsatte att komponera och blev återupptäckt på 1970-talet.

Som pianist blev han på 20-talet ryktbar för sina chockerande konserter med egna verk och med verk av samtida avantgardekompositörer. I sin pianokvintett har han lämnat något av sin dissonanta föreställningsvärld. Med kraftfulla rytmiska passager uppbyggda av repeterade mönster som alternerar med svepande rapsodiska avsnitt är kvintetten full av österländsk harmoni och judiska influenser.

Konserten ges i Multrå kyrka i Sollefteå lördagen den 13 februari och på St Petri Logen i Härnösand söndagen den 14 februari samt i Sundsvall torsdagen den 11 februari.

* * *

■■ För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Vill du ha senaste nytt direkt i din mobil? Ladda ner Allehandas app till Iphone eller Android.