Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsstjärnan om uppoffringen inför OS – och varför han flyttade till Sundsvall

Det är sex månader kvar till invigningen av OS i Rio.
Ett datum Johan Wissman kan utantill.
ST-sporten har träffat friidrottaren – som flyttade från flickvännen och hunden i Stockholm till Sundsvall för att satsa allt han hade på just det – OS i Rio.

Han har en lång meritlista. Han har mer än ett dussin SM-guld, EM-guld, två VM-silver, och två OS-starter. Och nu är tanken att det ska bli en tredje.

33 år gammal siktar Johan Wissman på att klå sitt svenska rekord på 200 meter och plocka en OS-biljett. Och väl där kan allt hända.

Men resan mot årets största friidrottshändelse började redan för ett par år sedan. Efter att ha tränat själv i Stockholm under en lång period och känt att han tappat någon procent hela tiden bestämde han sig för att göra allt som stod i sin makt för att göra sin bästa säsong i karriären 2016. Och då fanns det egentligen bara ett alternativ för sprintern. Att vända sig till Sundsvalls supertränare.

– Jag började träna för Håkan Andersson för ett och ett halvt år sedan och pendlade ungefär ett halvår mellan Sundsvall och Stockholm och sen flyttade jag upp hit. Skulle jag satsa kände jag att jag måste göra det fullt ut, allt runt omkring fick liksom lösa sig, säger han.

Bland det runt omkring finns till exempel flickvännen och mångkamparen Jessica Samuelsson, och deras hund, som blev kvar i Stockholm.

– Jag ser till att få all viktig träning gjord här uppe under tre veckor och sen åker jag ner till Stockholm under en frivecka.

Träningen med Håkan Andersson har gjort skillnad i tider och känsla. Och träningskompisarna har triggat honom. De är nämligen inte vilka som helst utan Sundsvallssonen Stefan Tärnhuvud och den regerande svenska mästaren på 100 och 200 meter Tom Kling Baptiste. En trio som enligt tränaren Håkan Andersson är den bästa han någonsin tränat.

– Så bra som här gänget är har jag aldrig haft, säger han.

Och han har mycket att jämföra med. Han har tränat idrottare på elitnivå i 30 år och hade den tidigare svenska rekordinnehavaren på 200 meter Torbjörn Eriksson, Sanna Kallurs nuvarande tränare, som en av sina första adepter.

Hans träningsupplägg verkar passa Johan Wissman bra. Redan förra säsongen var han på väg att nå bra tider och jagade en plats på VM. Men en skada satte stopp för de drömmarna och han tvingades börja om och bygga upp sig igen.

Nu är han tillbaka, starkare än någonsin.

– Jag kände att jag blev bättre och bättre och att jag hade möjlighet att nå tider som jag inte varit nere på på fem-sex år. Sen åkte jag på en skada, men är tillbaka fullt nu och jag känner mig starkare och lättare i steget för varje dag som går, säger han medan har värmer upp inför dagens träningspass.

I dag är det sprint som gäller. Wissmans favoritpass. Med åldern har han valt att dra ner på antalet pass och tränar sex pass i veckan, varav två där han tränar sprint. Men att han kan springa ännu snabbare än de 20.30 har gjort tidigare på 200 meter tvivlar han inte på. Och det är där han måste ligga tidsmässigt för att slåss om en plats till OS.

Kvalgränsen har Sveriges olympiska kommitté (SOK) satt till 20.35, medan den internationella gränsen är lite snällare, 20.50.

– Jag tycker det är synd att SOK är så hårda. För mig är det en rimlig nivå och jag biter i hop och gör så gott jag kan. Men det känns som om de har snöat in på topp-8-placeringar.

– Mitt mål är att slå mitt personliga rekord och förhoppningsvis gör jag det innan OS.

Wissman har valt att stå över inomhussäsongen. Anledningen är enkel.

– Det är ingenting som tar mig till OS, säger han.

I stället drar han ut på träningssäsongen och springer två lopp i Florida i april, som avslut på en träningsresa.

Men fram till dess ligger fokus på träningen i Sundsvall. En period han ser fram emot.

– Det här är den roligaste perioden av träningen, där man känner att man kommer mer och mer i form. Och så har vi ju optimala förutsättningar att träna här i Sundsvall. Man har inte möjligheten att springa 130 meter rakt fram inomhus på så många andra ställen i Sverige, säger han och blickar ut över friidrottshallen Vintergatan i det nerlagda betonggjuteriet i Birsta.

Och det är här, i hallen i Sundsvall, som världsstjärnan Johan Wissman kommer lägga ner närmare 20 timmars träning varje vecka och bli en av Sundsvallsborna att hålla koll på i sommarens olympiska spel.