Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsunik teatermaskin fyller 250 år

Drottningholms Slottsteater utanför Stockholm fyller 250 år. Det firas bland annat med en nyskriven föreställning som hyllar teaterns världsunika scenmaskineri.

teater Den 9 juli 1766 invigdes Drottningholmsteatern på Lovön utanför Stockholm. När nu teatern, som blev upptagen på Unesco:s världsarvslista 1991, fyller 250 år firar man grundligt.

Jubileet smygstartade i januari då "Figaros bröllop" gästspelade på Opéra Royal de Versailles i Paris. Under påsken startade de dagliga guidade turerna och visningarna för säsongen. I sommar fortsätter festligheterna med två operapremiärer. På programmet står Mozarts "Don Giovanni" och den nyskrivna "Rokokomaskineriet".

– Vi vill visa vad man verkligen kan göra här. Vi vill visa bredden. På Gustav III:s tid sattes det upp nyskrivet material på svenska. Det var experimentellt och innovativt. Vi ser på teatern på samma sätt. Därför är det logiskt att vi sätter upp helt nyskriven opera, säger teaterchefen Sofi Lerström.

"Rokokomaskineriet" är finansierad och beställd av föreningen Drottningholmsteaterns vänner. Den beskrivs som en födelsedagsopera tillägnad själva teatern och inte minst scenmaskineriet – den makalösa manick som med hjälp av kilometervis med rep och ett myller av blankslitna spakar kontrollerar föreställningarnas scenografi och specialeffekter.

Kulisser kan skiftas och moln sättas i rörelse till ljudet av dånande åska och ylande vindar. Under vissa föreställningar håller anläggningen runt 40 personer i arbete.

Scenmaskinen är ålderdomlig och den knarrar högljutt när tekniske chefen Peter Astor Ögren bjuder på en demonstration. Men apparaturen fungerar märkvärdigt bra. Teatern erbjuder 30 kulissuppsättningar och det tar ungefär tre sekunder att göra ett komplett scenbyte.

– Det är väldigt snabbt, även inom modern teater. Men det krävs en del muskelarbete. När solen brassar på om somrarna så blir det varmt också, säger Peter Astor Ögren.

Maskinen skapades av italienaren Donato Stopani som fick uppdraget av drottning Lovisa Ulrika. Stopani tillämpade skeppsbyggarteknik vid själva konstruktionen.

– Det var verkligen visionärt av Lovisa Ulrika att insistera på att bygga en ny högteknologisk teater. Det här är avancerad ingenjörskonst och jag tror verkligen att publiken var andlös under de första föreställningarna, säger Sofi Lerström.

Peter Astor Ögren berättar att det har funnits ett flertal motsvarande anläggningar på andra teatrar. I dag är emellertid Drottningholmsteaterns maskineri det bäst bevarade i världen.

Han förklarar att en viktig anledning till att mekaniken är i så pass gott skick är att den används.

– Den är byggd för att hålla, säger han och klappar kärleksfullt på en grov bjälke nere i halvdunklet under scenen.

Hur länge till håller maskinen?

– Minst 250 år, säger Peter Astor Ögren och ler.