Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varmare, blötare och halkigare vinter väntar

Bered er på ett mycket varmare väder i Västernorrland i framtiden – särskilt vintertid.
Det innebär inte minst mer nederbörd, men allt oftare som regn och inte snö.
En ökad risk för ishalka är bara en av många förändringar vi får vänja oss med.

Annons

SMHI har nyligen presenterat en ny klimatanalys för utvecklingen i just Västernorrlands län.

Om det inte genomförs radikala åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser utan utsläppen fortsätter att öka kan vi förvänta oss ett totalt annorlunda Västernorrland.

De västernorrlänningar som föds i dag kommer i så fall att gå i pension med ett klimat som är i genomsnitt 6 grader varmare om året än det var under perioden 1961-1990.

Läs också: Så många hamnade på sjukhus för halkan i fjol

Vintertid blir skillnaden ännu större då stiger temperaturen med 7 grader. Samtidigt kan nederbörden på årsbasis öka med uppemot 30 procent och allt mer kommer som regn och slask i stället för riktig vintersnö.

I slutet av seklet kan nederbörden i Västernorrland under vintern ha ökat med hela 50 procent.

– En ökad nederbörd innebär större påfrestningar på vårt samhälle, som redan i dag är utsatt vid kraftiga skyfall, säger Viveka Sjödin som arbetar med klimatfrågor på länsstyrelsen.

Läs också: Hjördis bröt arm och ben i halkan

Hon påpekar också att flödet i vattendragen också påverkas.

– I stället för vårflöden kommer vi få högre flöden på vintern.

På vissa håll kan tillrinningen i vattendrag under vintern öka med 50 och ända upp till 100 procent.

En förklaring till detta är att vintrarna ju blir varmare och att nederbörden ökar som mest vintertid och allt mer ofta i form av regn, inte snö.

– Utvecklingen går mot ett Västernorrland som blir varmare och blötare. Vi ser dessa förändringar redan i dag, och därför är det viktigt att vi arbetar med att anpassa vårt län till ett förändrat klimat.

Läs också: I dag kommer snön till Ångermanland

För skidåkarna, ser det heller inte så lovande ut. När de som nu är nyfödda vill åka skidor är det möjligt under mycket kortare perioder än i dag.

Om man grovt räknat säger att ett snötäcke med 5 milliliters vatteninnehåll motsvarar ungefär 5 centimeter snö så räcker till så kan de som bor vid kusten åka skidor i bara 20-40 dagar per vinter.

Längre inåt landet handlar det om kanske 80-100 dagar med snö.

För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.