Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varmt och mänskligt i hockeyvärlden

Bengt Ingelstam: Pelle Puck - gul & blå samt Pelle Puck och Björnligan
Illustrationer: Jens Ahlbom
Ord & visor förlag
8 - 12 år

Läsning håller mer och mer på att bli en syssla för tjejer och medelklassbarn. Hur ska man få sportkillarna att läsa? Kanske genom att skriva böcker som handlar om det de är intresserade av.

Ångeförfattaren Bengt Ingelstams två senaste barnböcker tycks ansluta sig till den ambitionen. De handlar om Pelle, som går i tvåan, har flyttat från Västerås till Mittnäs (kanske en sorts Ånge?) och helst av allt vill spela hockey. Men någon klichéberättelse om den tuffe kämpen och store segraren är de absolut inte. Det är en enkel, smårolig och jordnära skildring av Pelles och hans familjs liv i vardagen, vid träningen, i skolan; utan onödigt många sporttermer och matchjargong; därtill illustrerade fint och enkelt av hälsingen Jens Ahlbom.

Pelle är nog egentligen inte särskilt bra på planen, i alla fall inte på de coola grejorna man ska vara bra på. Men han tar ansvar och är bra på saker som inte syns lika mycket i målstatistiken. Och han har känslor. Här får vi också levande porträtt av Pelles trevliga familj - pappa Bill som är så stor att han kallas Bill Jätten, mamma Solvej med skinn på näsan som läxar upp prestationsfixerade hockeyföräldrar, och inte minst den tuffa lillsyrran Petra som blir ganska jobbig när hon tycker att hockeyn tar för mycket Pelle ifrån henne - som tar ner sporten på jorden, till vardagen.

Som alltid i Bengt Ingelstams böcker görs det upp med fördomar och orättvisor i rasande fart. Man kan ha begagnad utrustning, så att familjen får lite pengar över till mat också. Här är tjejerna duktiga, och elittänkande föräldrar får sig ett litet bett, liksom Linusar och Flinusar som är stora och tuffa och bara passar till varandra, inte till tjejer och småkillar. Även en sportkille kan läsa böcker och skriva sagor på sitt eget sätt, och han behöver inte vara hjälte.

Här är en barnboksserie om sport - eller böcker om sportbarn - som inte är det minsta grabbiga och som framhåller det mänskliga i idrotten. En varm, omtänksam och välskriven berättelse om en vanlig familj, som man kan läsa med lika stor behållning vare sig man är liten eller stor, sportintresserad eller inte.