Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna jobben - stärk den svenska konkurrenskraften

Annons

Just nu pågår blocköverskridande samtal inom politiken för att skapa förutsättningar för 700 000 nya bostäder till 2025. Ska Sverige få igång bostadsbyggandet krävs en rad olika åtgärder för att underlätta detta. Ett stort hinder är att arbetsmarknadens parter tycks ha olika syn på branschens utmaningar. Det skapar oro inför den kommande avtalsrörelsen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I dag utvecklas den svenska byggbranschen mycket snabbt. Det märks bland annat genom en ökande internationell konkurrens. Om svenska företag inom bygg- och installationssektorn ska kunna möta konkurrensen krävs att fack och arbetsgivare tar ett gemensamt ansvar. Våra medlemsföretag vill förenkla och stärka de svenska kollektivavtalen. Många upplever tyvärr istället att dagens kollektivavtal hindrar dem från att utveckla sin verksamhet. Istället för att i den kommande avtalsrörelsen fokusera på hur vi kan säkra framtiden för de anställda i svenska byggföretag är vår oro nu att vi går en osäker tid till mötes. Detta då LO:s samordning brustit och 6F kräver en mycket högre lönenivå än industrin.

I praktiken kräver bygg- och installationsfacken löneökningar på över 4 procent. Skulle kraven bli verklighet innebär de att mansdominerade höglöneförbunden öka avståndet ytterligare till de kvinnodominerade låglöneförbunden. Exempelvis tjänar idag en målare i snitt 31 500 kronor, en elektriker 32 000 och en byggarbetare 33 000. Vad 6F kräver innebär alltså ofta mer än 1 000 kronors lönehöjning, trots att man redan idag är högt avlönad jämfört med många andra branscher inom LO-förbunden. Hur rimmar det med jämställda löner?

Som representanter för bygg- och installationssektorn anser vi att 6Fs krav är orimliga. Skulle kraven bli verklighet är det ett hårt slag mot de svenska byggjobben. Våra företag konkurrerar i dag på en marknad med internationella företag. De tävlar om svenska investeringar och uppdrag med motsvarande kvalitet som de nationella företagen – men ofta till lägre kostnader. Därför kan inte svenska företags kostnader fortsätta öka i högre takt än omvärldens.

Det är om detta avtalsrörelsen borde handla. Hur kan vi, arbetsgivare och fackförbund, tillsammans säkra de svenska jobben? Hur kan vi utveckla kollektivavtalen på ett sådant sätt att de stärker svensk konkurrenskraft? Därför är vårt besked inför den kommande avtalsrörelsen tydligt. Vi kommer att värna jobben och betrakta den internationellt konkurrensutsatta industrin som lönenormerande även i avtalsrörelsen 2016.

Erik Haara

Vd Glasbranschföreningen

Björn Hellman

Vd Måleriföretagen i Sverige

Johan Lindström

Vd Plåtslageriernas riksförbund

Hampe Mobärg

Vd Maskinentreprenörerna

Ola Månsson

Vd Sveriges Byggindustrier

Jan Siezing

Vd Installatörsföretagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel