Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för att använda Vikbron – osäker framtid för Torps landmärke

Vikbron är ett av Torpsbygdens viktigaste landmärken. En kulturminnesmärkt träkonstruktion som nu är i stort behov av renovering för att överleva.

Vikbron har historiskt sett varit en viktig sammanbindande länk mellan boende på norra och södra sidan av Torpsjön, och översvämningssommaren 2000 så blev den en vågformad symbol för kampen mot naturens krafter.

Läs mer: 10 år efter översvämningen i Medelpad (2010)

Och nu har ännu en överlevnadskamp inletts.

I dagarna satte RFV intresseförening, som sedan 2000 stått som ägare av bron, upp varningsskyltar vid brofästena. Skyltar om att den som beträder bron gör det på egen risk.

– En säkerhetsåtgärd eftersom vi inte vet om det är säkert att använda bron, förklarar ordförande Maria Mohlin Söderberg, och säger att det verkar som att mittenskeppet sjunkit ihop.

– Att bron behöver renoveras är inget nytt. När jag tittade i gamla tidningsklipp så märkte jag att problemet återkom med ungefär tio års mellanrum, och att man då fått göra stora renoveringar, berättar hon.

Läs mer: Efterlängtad återinvigning av Vikbron (2005)

Förhoppningen är att bron ska gå att rädda, men det är en räddningsåtgärd som intresseföreningen inte kommer mäkta med utan hjälp.

– Närmast ska vi försöka få till en inspektion och förvaltningsplan, och bara det kommer att kosta närmare 60 000 kronor, konstaterar Maria, som hoppas Ånge kommun och länsstyrelsen ska bidra till att Vikbron kan överleva även denna gång.

Läs också: Vikbron viktigt besöksmål (Premium)

Samtidigt vill hon se en lösning som gör att man inte hamnar i samma situation igen om tiotalet år.

– Jag vill att man tar reda på vad det kostar varje år att hålla bron i gott skick, och vem som ska stå för den kostnaden, slutar hon.