Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för ny dödsdrog som säljs på Navet

En livsfarlig drog har kommit till stan.
På ett dygn har fyra missbrukare överdoserat.
– Någon kommer att dö, säger missbrukarna själva.

Drogen är en starkare variant av spice, som även tidigare har skördat dödsfall i Sundsvall.

Personalen på Slink in i Sundsvall, träffpunkten för stans uteliggare och missbrukare, har nu fått in uppgifter om minst fyra överdoserande narkomaner som fått åka ambulans till sjukhuset inom loppet av ett dygn.

Alla hade fått i sig samma drog. Spice tillverkas syntetiskt och varierar i styrka. De lättare varianterna ger ett mindre och cannabisliknande rus. Men emellanåt dyker det upp starkare varianter bland stans missbrukare. De starkaste kan orsaka dödsfall i mycket små doser, till följd av andningsuppehåll och hjärtstillestånd.

Det är en sådan variant av drogen som nu florerar på den svarta narkotikamarknaden i Sundsvall.

Förutom de fyra personer som överdoserat spice har också två missbrukande kvinnor avlidit i Sundsvall de senaste dagarna. I de två fallen är det dock osäkert om de överdoserat just spice. Det kan lika gärna handla om annan narkotika eller andra dödsorsaker. Kropparna har inte obducerats ännu.

Av de fyra som överlevt har dock samtliga överdoserat spice.

Bengt Persson, föreståndare på Slink in, tog själv hand om två av missbrukarna.

– De låg ned på marken på stan och var helt utslagna, så jag ringde ambulans på en gång.

De två andra missbrukarna träffade ST på Slink in timmarna efter att de rökt drogen och kommit ut från sjukhuset:

– Jag tog bara två bloss och sedan blev allt nattsvart, säger den ena av dem, en bostadslös kvinna i 20-årsåldern som vill vara anonym.

– Vi fick det av en kille på Navet och gick ner till Selångersån för att röka. Jag fick svårt att andas direkt, sedan vaknade jag på akuten, säger hennes pojkvän.

De vill varna andra missbrukare i stan. De befarar att någon kommer att dö. De klarade själva livhanken tack vare att en kvinna och hennes son hittade dem avsvimmade vid ån och ringde ambulans.

– Det var ren tur. Vi vill tacka dem och samtidigt varna för den här drogen. Hade de inte ringt efter ambulans hade vi inte varit här i dag.