Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för ny Ica-bluff – spionprogram kan länsa dina konton

Nu cirkulerar ett nytt bluffmejl med Ica som påstådd avsändare.
Bedragare vill stjäla mottagarens personliga bankuppgifter.
– Dina konton kan länsas, säger IT-experten Joakim von Braun till Dina pengar.

Annons

I det falska utskicket står det att Ica Hemma slumpvis har valt ut postnummer och att den som får mejlet har vunnit en Iphone 6, rapporterar ekonomisajten.

För den som klickar på länken i mejlet kan en dyr historia vänta.

– Din dator kan bli injicerad med trojaner eller spionprogram. Det ligger dolda koder i den här webbsidan som du luras att gå in på. Man behöver inte ens aktivt ladda ner något program, utan det sker automatiskt, säger Joakim von Braun, expert på IT-säkerhet.

Enligt Dina Pengar installeras spionprogrammet utan att det märks – och sedan sker sökningar i datorn efter information som hackarna vill åt.

– De vill stjäla kreditkortsinformation, information om bankkonton, personlig information, lösenord eller koder till olika onlinespel, säger Joakim von Braun.

Ica bekräftar för sajten att det handlar om ett bluffmejl.

– Ja, det är tydligt att det rör sig om ett bedrägeri som inte har med oss att göra, säger Ulrika Dennerborg vid Icas presstjänst.