Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för vårhalka i centrala Sundsvall – här är gatorna som berörs

Att binda damm gör vägarna i centrala Sundsvall hala vilket gjort att flera mc-förare att reagerat.
Med hjälp av större vägskyltar varnar nu kommunen för halkan.
– Vi vill upplysa på ett tydligare sätt att det kan vara halt, säger vägingenjören Sonny Andersson.

LÄS MER: MC-åkarna lever farligt på salttvättade vägar

2013 började kommunen och Trafikverket att spruta saltvatten på vägarna i Sundsvall för att få ner halten av luftburna partiklar på mindre än tio mikrometer.

Ett effektivt sätt har det visat sig då antalet överskridanden blivit färre.

– Det här gör vi för våra medborgares hälsas skull, säger Sonny Andersson.

Flera Mc-förare slog 2014 larm om att vägarna blivit glashala och det inträffade även olyckor. Det har även framförts kritik från Mc-organisationer att det saknas ordentlig skyltning.

I år har det blivit ändring på detta. Stora vägskyltar finns på flera håll i Sundsvall, som varnar för halkan.

– Vi vill givetvis inte att någon ska göra sig illa och upplyser nu alla om att det kan bli mindre friktion på vägarna i samband med att vi kör ut saltlaken. Den friktionen blir som våt asfalt vid ett regn och det kanske man inte tänker på när det är sol ute och fint väder, säger Sonny Andersson.

Kommunen har fått ta emot en hel del klagomål i samband med dammbindningen tidigare år.

– Det är folk som tror att vi saltar för halka trots att det är tio grader varmt och sol ute, men så är det inte. Vi är tvingade att hålla nere partiklarna för hälsan för våra medborgare.

Har ni fått några reaktioner när ni nu varnar för halkan?

– Nej, det har vi inte, men vi hoppas att folk ska var positiva. Vi vill inte att någon ska bli överraskad över att det är halt.

Hur blir väglaget då ni saltar?

– Det blir blött som vid ett regn. Motorcyklister kan få stora problem med det här den här årstiden i och med att både vägbanor och däck är kalla. Då får man mycket sämre friktion.

De gator som saltas ligger i centrala Sundsvall. Det rör sig om Skolhusallén, Norrmalmsgatan. Köpmangatan, Gamla E4, Bergsgatan och Parkgatan. Hur ofta det saltas beror på vädret.

– I år har vi varit ute två gånger. Är det torrt och folk kör med vinterdäck så går halterna upp. Så vi uppmanar alla att lägga på sommardäcken så snabbt som möjligt om man ska åka i centrala Sundsvall.

Vad bör man tänka på när man ser de här skyltarna?

– Man bör tänka på att friktionen är lägre än vid torr asfalt. Enligt Trafikverkets studie ska det vara samma friktion som vid en våt vägbana när vi saltar. Det är som sagt, inte säkert att man reagerar på detta om solen skiner.

Enligt Sonny Andersson är det främst Mc-förare påverkas av salthalkan.

– Ska man uppfatta det som halka med en bil måste man nog provocera lite.

Hur länge kommer ni att spruta salt på vägarna?

– Det beror på vädret och hur högt partikelhalten ligger.