Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning: Bli inte sjuk, arbetslös eller pensionär

Med anledning av insändaren "Min sjukpenning togs bort – ingen vill ta emot mig i laget Sverige".

"Var är vårt skyddsnät? Den svenska socialförsäkringen?" undrar insändarskribenten Katarina.

Det finns pengar för medborgarnas ekonomiska trygghet. Pengar som istället används till något helt annat. Det är miljarder som de anställda på den svenska arbetsmarknaden avstått i löneökningar, för att istället ha ett gott försäkringsskydd. Sociala avgifter från arbetsgivaravgiften som är öronmärkta för sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring, föräldraförsäkring, ålderspension, arbetslöshetsförsäkring. Som enligt socialavgiftslagen ska gå just dit.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Under perioden 2006–2015 uppgick det samlade överskottet till 320 miljarder kronor enligt en välfärdsanalytiker på Folksam. Genom att sänka ersättningarna och införa hårdare villkor har avgifterna används till exempelvis jobbskatteavdrag.

Läs även: Straffa inte de äldre med extra avgift – de har byggt vårt samhälle

Försäkringskassans villkor för att få ersättning har blivit hårdare. Försäkringskassan hittar arbetsförmåga på försäkringstagaren som inte läkare kan klara av, och ersättningen uteblir.

Läs även: Solidariteten sträcker sig från näven till egen ficka

Det sjuka systemet är helt normalt i ett sjukt samhälle. Det kan också sätta skräck i övriga medborgare som ännu inte blivit drabbade.

Bli inte sjuk, arbetslös eller pensionär!

Pyramidspelet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel