Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för alla lönesänkare

Annons

Det gäller att vi är vaksamma just nu. Starka krafter trycker på. Lönerna ska ner.

Det är egentligen samma recept vilket problem lönesänkarförespråkarna än ser. Hög arbetslöshet? Sänk lönerna. Den svenska exporten faller? Sänk lönerna. Integrationen fungerar inte? Sänk lönerna.

Nu senast är det Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler som är ute i samma gamla ärende. Det problem som nu är tänkt att lösas med lägre löner är den höga asylinvandringen till Sverige.

Genom en särskild klausul i anställningsavtalet tänker sig Hassler att nyanlända som inte har någon högre utbildning och ingen erfarenhet från den svenska arbetsmarknaden ska få lägre löner, arbetskraftskostnaden (lönen och arbetsgivaravgifterna tillsammans), bör enligt Hassler halveras för personer utan utbildning som kommer till Sverige. Detta rapporterar Olika lön beroende på härkomst alltså.

I dag finns det många människor i Sverige som trots att de arbetar har svårt att klara sin försörjning. Dessutom finns det för företagen enorma möjligheter att få extremt billig arbetskraft med hjälp av de olika subventionerade anställningar som Arbetsförmedlingen förmedlar. Men det räcker alltså inte för lönesänkarförespråkarna. Det måste bli ännu billigare för arbetsgivarna, och ännu svårare för den anställde att försörja sig. Klyftorna måste öka.

Det är lätt att gå på den retoriken. Att tro att lönesänkningar är rätt recept, eftersom så många högröstade driver frågan så hårt. Men vi gör klokt i att syna argumenten. Vi måste komma ihåg att Sverige har byggt sin framgång på jämlikhet. På små klyftor. På effektivisering, kompetens och innovationer. Inte på låga löner. Skulle låglöneförespråkarna få än mer framgång än de redan har fått kommer vi att få se ett helt annat samhälle växa fram. Ett samhälle där vissa kommer att få mer i plånboken och andra inte kommer att klara sin försörjning. Det blir ett samhälle där alla förlorar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel