Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för falska mejl från domstolar – låser alla filer i din dator

I bluffmejlet kallas du till rättegång och uppmanas bekräfta kallelsen via en länk.
Den som klickar kan få ett datorvirus – som låser samtliga filer.
– För att få nycklar till att låsa upp dem måste man betala, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

Annons

I slutet av förra året spreds mejl med Postnord som påstådd avsändare, där den som klickade tvingades betala för att låsa upp datorn.

Läs också: Nya bluffmejlen låser din dator: "Privata bilder är putsväck"

Nu är falska mejl från Sveriges domstolar i omlopp.

E-postmeddelandena har skickats ut den senaste veckan, och uppmanar mottagaren att bekräfta kallelse till domstolsförhandling genom att klicka på en länk, rapporterar Aftonbladet.

Läs också: Varnar för falska mejl om skattebeskedet: "Klicka inte på länkar"

Att klicka på länken kan orsaka ett virus som låser hela datorn.

– Det är så kallad ransomware. Man får upp en informationsruta på skärmen där det står att ens filer är låsta, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter, till Aftonbladet.

Läs också: Varning för nya bluffmejl – bedragare vill att du hämtar ut paket

Sveriges domstolar varnar på sin hemsida för att den falska informationen kan gå ut både som mejl och sms, och påpekar att domstolarna alltid kallar till rättegång via brev. Enligt Johan Ahlberg, rådman vid Ångermanlands tingsrätt, har ingen i Västernorrland drabbats av bluffmejlen.

– Vi blev varnade för de här nya bluffmejlen via domstolarnas intranät innan helgerna. Vad jag känner till har inga hört av sig till någon av tingsrätterna i Västernorrland, säger han.

Enligt Aftonbladet brukar det kosta en halv eller en så kallad bitcoin att låsa upp filerna – motsvarande cirka 3 500 kronor.

– De håller summorna relativt låga för att de ska få in så mycket pengar som möjligt – och mycket pengar, det får de in, det kan jag lova dig, säger Jan Olsson.

Polisen uppges ha svårt att klara upp den här typen av bedrägerier och pengar är enda vägen till att få tillbaka filerna.

– Är det så att de är väldigt viktiga för dig, då finns det inget annat sätt att få dem upplåsta än att betala för sig, säger Jan Olsson till tidningen.

Läs om fler mejlbedrägerier:

Varnar för ny Ica-bluff – spionprogram kan länsa dina konton

Elektronikjätten varnar för falska mejl – påstås kunna köpa tv för en krona

Stor kedja varnar för nya bluffmejl – uppmanar till försiktighet