Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för varg

Länsstyrelsen tror att det finns två vargar i Medelpad och två i Ångermanland. Helt säkra är man dock inte, men utifrån de observationer som gjorts görs den bedömningen. Därför uppmanar man nu älgjägare med hund att vara försiktiga under jakten.

Annons

Det har konstaterats varg i länet. Det gäller bland annat den varg som attackerade och skadade en hund i Torpshammar under augusti. Samma månad misstänker man att en varg dödat en hund i Helgum i Ångermanland. En varg hade setts i området jaga en annan hund och den hund man tror är dödad är försvunnen.

– Vi tror inte att det rör sig om samma varg, säger Lars Wiklund, viltförvaltare på länsstyrelsen.

Helt säker är man dock inte eftersom djuren kan vandra över stora områden i sökandet efter ett eget revir.

– Det gäller både tikar och hannar.

En som man tror hittat ett revir är den omtalade rysstiken som myndigheterna försökt flytta söderut vid tre tillfällen.

– Den kan uppehålla sig i Junseletrakten där vi undersökt dna från spillning.

I samband med älgjakt så används hundar som söker av ett stort område för att leta upp älg till jägarna.

– Om det finns indikationer på varg i området så ska bör man inte släppa hunden. Om den stöter ihop med en varg så är risken att hunden blir dödad för att vargen vill försvara sitt revir.

Länsstyrelsen har varit ute längs vägar och letat vargspillning men inte hittat något. Däremot vet man att det är vanligare med varg i Gästrikland och att det finns en viss trafik in och ut i Medelpad.

Problemet är att det inte går att spåra när det är barmark. Hade det funnits snö så skulle vi lättare kunna avgöra om det finns någon inom vissa områden. Vi vet från spårning i vintras att det fanns ett par i Haveröområdet.

Lars Wiklund säger dock att risken är liten för att träffa på varg, men säger också att även om risken är liten som finns den potentiellt.

Annons