Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varselvågen fortsätter välla fram

De skyhöga varseltalen håller i sig och sprider sig nu till allt fler orter.
Runt 1 400 anställda varslades på måndagen.

Finanskrisen och den snabbt försämrade konjunkturen fortsätter att slå hårt mot anställda inom framför allt bil- och verkstadsindustrin.

Under första veckan i december varslades 4 700 personer om uppsägning enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Därmed ligger varseltakten kvar på hög nivå. Under både oktober och november varslades nästan 20 000 personer per månad eller knappt 5 000 per vecka.

Den här veckan inleddes med två storvarsel. Dramatiskt minskad efterfrågan får ståltillverkaren SSAB att skära bort över 1 000 svenska jobb. I Oxelösund och Luleå försvinner drygt 300 jobb på vardera orten och i Borlänge ska personalstyrkan minskas med cirka 200 personer.

Verkstadsföretaget Atlas Copco varslar 370 anställda om uppsägning vid företagets anläggning i Örebro. Därmed fortsätter Atlas Copco varsla personal på företagets anläggningar.

– Varselnivån är fortsatt mycket hög även jämfört med varselnivåerna under krisåren i början på 1990-talet, säger Helena Kaplan, arbetsmarknadsekonom på Konjunkturinstitutet till TT.

– Det mesta pekar mot att arbetsmarknaden kommer att försvagas mycket snabbt nästa år.

Även Trä- och möbelindustrin har drabbats hårt av konjunkturraset. Hittills i år har drygt 5 000 av Skogs- och träfacket medlemmar varslats om uppsägning och en bit in på nästa år väntas arbetslösheten ha stigit till en bit över 20 procent enligt en ny prognos från facket.

”Vi är på väg in i en värre kris än den som lamslog branschen i början av 1990-talet. Arbetslösheten bland våra medlemmar stiger lavinartat”, skriver förbundsordföranden Kjell Dahlström i ett pressmeddelande.

I juni och oktober varslades 3 900 anställda vid Volvo Personvagnar. Företagsledningens förhandlingar med facken har nu avslutats och det blir drygt 2 700 anställda som förlorar sina jobb.

På Torslandaverken i Göteborg måste 1 800 kollektivanställda och 210 tjänstemän lämna företaget. I Olofström omfattar uppsägningarna 234 kollektivanställda och 61 tjänstemän.