Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart är vi på väg med klimatet?

Annons

2015 har kallats för Supermiljöåret eftersom världens statschefer haft möten om nya globala hållbarhetsmål och nu försöker enas om ett globalt klimatavtal. Allt efter misslyckandet i Köpenhamn 2009.

Sverige har en unik berättelse om hållbar utveckling. 1967 föreslog Sverige FN att göra en miljökonferens. Det ledde fem år senare fram till världens första toppmöte om miljön i Stockholm år 1972 och av många ansett som det första steget till internationell handling för hållbar utveckling.

Antropologen Margret Mead sa att mötet var lika revolutionerande som Kopernikus revolution 400 år tidigare när män och kvinnor var tvungna att ompröva föreställningen om jordens plats i kosmos.

I dag utmanas vi att göra en lika stor omprövning vad avser människans plats i biosfären. I dag är alla länder utvecklingsländer. Inget land har utvecklats inom den planetära hållbarhetsboxen.

De flesta av oss är nybörjare i mänsklighetens planetariska terräng, skriver sociologiprofessorn Göran Therborn i sin essay med titeln "Världen – en inledning", på engelska "The World – A Beginners Guide".

Vi alla nybörjare i tjugohundratalet, ett århundrade som utlovar åtminstone en sak: Att det kommer att skilja sig markant från det föregående.

För första gången i historien är majoriteten av världens befolkning 25 år eller yngre och de globala frågorna har mer och mer kommit att dominera och ökat trycket på vad varje hållbart samhälle behöver rusta sig för.

Frågan är om vi är psykologiskt och mentalt förberedda på vad som är på väg att hända med oss?

Behovet är stort av nya innovationer och nya förhållningssätt för människan att leva i samklang med naturen. Vi står inför en ny omfattande industriell omvandling som är en industrirevolution bort från kolberoendet, men det är en komplex och svår uppgift att få politiska ledare att investera långsiktigt och tackla långsiktiga hot.

Klimatmötet i Paris blir första testet på vad som kallats Supermiljöåret 2015 och som kan bli början på en ny berättelse om hur vi återuppfinner den moderna världen – den här gången i samklang med naturens system och med respekt för varandra och varandras kulturer.

Dag Jonzon

Journalist som startade Miljömagasinet - Sveriges Radios första nationella miljöredaktion med säte i Sundsvall 1976.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel