Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart är vi på väg – ska biblioteket i Skönsberg ha ett misch-masch-utbud med yoga och stickning?

Jag besöker ofta Skönsbergs bibliotek. Läste om krögaren som vill ta över och göra det till ett allaktivitetshus med alla möjliga inslag. Men jag förstår dock inte rubriken "Här är krögarens nya satsning – mitt i Skönsbergs egna bokhimmel: Ska bli en mötesplats".

Biblioteket är för mig redan en mötesplats. Jag går dit för att låna böcker, träffar andra besökare som jag utbyter boktips med. Andra läser tidningar eller kanske kopierar något från lånedatorn.

Inget fel med en kaféinriktning, men det bör inte bli det centrala. Bibliotekarierna står verkligen inte bara bakom en disk som antyds i artikeln. Jag får alltid inspiration av personalen att hitta nya intressanta böcker. Ser att skolklasser kommer på besök. Personalen anordnar också bokcirklar och bokpratsprogram för vuxna.

Spelkvällar, yoga och stickning ska den nya krögarbibliotekarien satsa på? Vart är vi på väg, till nåt misch-masch-utbud som kanske mer hör hemma inom studieförbund och fritidsgårdar?

Mycket tveksam till det nya konceptet att böckerna på Skönsbergs bibliotek tydligen inte ska registreras vid utlån. Det innebär att jag inte kan reservera böcker från andra bibliotek. Ett fint fungerande system som idag finns mellan alla bibliotek i kommunen.

Inget bibliotek kan ha alla titlar, utan man kan beställa från andra bibliotek. Med Skönsbergs nya modell, som beskrivs i artikeln, kan inte ingå i den servicen. En klar försämring som medför förstås färre utlån.

Förändringar är inte alltid av ondo, men rasera inte det som fungerar bra. Bibliotekarierna ska arbeta med det de är bäst på, inte yoga, spel, stickning med mera.

Personalen på Skönsbergs bibliotek är idag serviceinriktade och duktiga.

En uppmaning till beslutande politiker, värna om det centrala i biblioteket. Läsandet och inspiration av kunnig personal.

Biblioteksvän

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel