Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värt att besöka fullmäktige – man lär sig ett och annat

Jag inställde mig till ett sammanträde i Sundsvalls kommunfullmäktige den 27 februari för att bevaka ett särskilt ärende på dagordningen. Men innan ärendet skulle behandlas blev jag sittande. Och lyssnade då på allmänpolitisk debatt.

Tre reflektioner infann sig, som jag vill meddela:

1) Många hade anmält sig till talarlistan och ledamöterna talar bra, det vill säga talar väl i formell språklig mening; man talar tydligt, formulerar sig väl och genomtänkt – ja, skolat, skulle jag säga. Själv hade jag inga problem med att förstå vad som framfördes från talarstolen. (Obs att jag inte uttalar mig om innehållet.)

Läs också: Den lokala journalistiken har aldrig varit viktigare

2) Eftersom anmälda på listan talar i den ordning de anmält sig, blir det ibland väldiga hopp mellan olika politiska teman; man tappar lätt bort det som någon långt senare, efter ett flertal andra inlägg, återupptar för svar eller kommentar.

Kan man styra debatten temavis, så att man anmäler sitt tal under visst tema?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

3) I ett stort antal inlägg tyckte jag mig se en tydlig politiskt innehållslig uppdelning längs två teman: Offentligt organiserad välfärd respektive privat organiserad välfärd. Inte så konstigt kanske, eftersom detta på sätt och vis är uttryck för en konflikt mellan två livsstilar (snarare än mellan "klasser"): samhällstillvända respektive entreprenörer.

Den konflikten har präglat svenskt 1900-tal, gör det alltjämt, och hur den löses framgent kommer att prägla svenskars vardag. Konflikten underlättas inte av att båda parter kräver att den andra skall underordna sig. 

Läs också: Politiker borde bli mer folkliga

Vinster i välfärden är en aktuell fråga, där parterna retoriskt mobiliserar med kraft.

Sammantaget vill jag säga följande efter besöket hos Sundsvalls politiker: Besök gärna fullmäktiges sammanträden – ett och annat lär man sig!

Svante Junker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel