Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårt samhälle präglas av en egoistisk tidsanda – även ofödda barn har mänskliga rättigheter

Replik till Karin Bergkvists ledare liberal "Friheten att göra abort är under attack – kvinnors rätt till sin egen kropp inte självklar", ST 28 december 2018.

Ordet abort kommer från det latinska ordet aboriri som betyder att förgås och det är ju det som händer vid en abort, en ofödd människas liv går till spillo. Jag anser att Karin Bergkvist bortser från detta faktum när hon menar att abort endast handlar om kvinnans rätt och liv.

Vi har haft lagen om fri abort i Sverige i över 40 år. Som Karin Bergkvist skriver visar statistik från Socialstyrelsen att cirka 35 000 aborter utförs i vårt land varje år. Fram till idag har alltså drygt 1,5 miljoner graviditeter avbrutits. En och en halv miljon aborter, trots att det finns preventivmedel. Det går ju att planera och skydda sig mot oönskad graviditet. Varför skriver Karin Bergkvist ingenting om det.

Karin Bergkvist verkar uppfatta så kallade abortmotståndare och de som vill begränsa aborträtten som ett hot. Jag ser dem istället som personer som ger en röst åt det försvarslösa ofödda barnet och dess rätt till sitt liv. Jag tycker att så kallade abortförespråkare är väldigt högljudda, varför ska de som har en annan uppfattning vara tysta.

Även det ofödda barnet har mänskliga rättigheter. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna antogs 1948. I FN:s förklaring om barnets rättigheter (1959) står det bland annat: ”Barnet och modern … skall beredas särskilt skydd och särskild omvårdnad, vari innefattas ändamålsenlig vård före och efter födelsen.”  FN:s barnkonvention antogs 1989 , artikel 6 handlar om alla barns rätt till liv.

Att få barn, ger mig som förälder massor av anledningar till glädje, positiv energi och tillfredsställelse. Men innebär också utmaningar som mycket arbete, självuppoffringar och ibland tårar.

Vårt samhälle präglas tyvärr av en individualistisk och egoistisk tidsanda, så upplever jag det i alla fall. Och jag känner att den här tidsandan är en tjuv som vill stjäla vår ansvarskänsla och kämpaglöd och få oss att bara tänka på oss själva.

I Sverige pratar vi mycket om värderingar, att alla människor är lika mycket värda. Men låt inte det ofödda barnet vara ett undantag från den regeln. Jag vädjar till sjukvårdspersonal och andra som möter gravida kvinnor som funderar på abort, att stödja och uppmuntra dem, att trots omständigheterna, välja livet för sitt barn.

Marianne Pettersson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel