Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårt trygghetssystem som gjorde oss världskända har raserats – Sverige, vad hände?

Det här handlar om människor som har varit sjukskrivna. Försäkringskassan har utrett och har tidigare accepterat sjukintygen för dem.

Socialdemokraterna gick till val med påståendet att de skulle sluta stänga ute sjuka människor ur vårt trygghetssystem. Nu lever partiet inte upp till löftet utan gör precis tvärtom. Försäkringskassans avslag av sjukintyg har varit 2 procent under 2015, 4 procent under 2016 och ser nu ut att stiga exponentiellt (Källa Försäkringskassans ärendehanteringssystem och databas MiDAS).

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Min uppfattning efter att ha samtalat med läkare är att läkarintygen trots allt är relevanta, men att försäkringskassan underkänner dessa. Konsekvenserna blir att sjukskrivna människor blir friskskrivna och skickas till arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen har tillgång till hjälpmedel och subventioner för handikappade. En utredning påbörjas på arbetsförmedlingen för människan, som enligt läkare borde vara heltidssjukskriven. Ingen arbetslöshetsförsäkring eller fas 3-bidrag betalas ut till en icke arbetsför människa. De blir då hänvisade till socialbidrag under utredningen.

Nu kan verkligen Trump säga: ”Sweden … who would believe it?”

För Plus-kunder: Folk kan bli sjukare av Försäkringskassans tuffa sjukregler: "Kan innebära hinder för lyckad rehabilitering"

Det leder till att personer blir utförsäkrade, det vill säga deras sjukpenningsgrundande inkomst (SIG) blir noll för alltid. Resultatet är att de blir fullständigt lämnade utanför det svenska trygghetssystemet.

Är det för att få ner sjuktalet som man friskskriver många sjuka människor i dag? Är det så att vi är på väg mot den amerikanska modellen?

Som svensk men uppväxt i USA har jag observerat att sjuka människor i USA går under. Sjuka människor klarar inte av att leva på gatan och äta ur soptunnor som friska fattiga kan. Nu kan verkligen Trump säga: ”Sweden … who would believe it?” Vad hände med bilden av Sverige som gjorde landet berömt i världen som det samhälle som lyckades med ett trygghetssystem för sina medborgare?

För Plus-kunder: Läkarchef kräver mer resurser: "Sjukförsäkringen måste få kosta pengar för att inte bli osäker"

Oavsett hur vi hanterar nuvarande problem behöver vi ett nytt samhällssystem. Stänga försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialkontoret. Vi kunde använda alla pengar som betalas till alla dessa byråkrater och sedan ge alla människor en fast låg lön. Under tiden vi jobbar för ett förnyat samhälle så sluta sparka på dem som redan ligger.

Kan vi försöka med en egen kampanj så det som nu pågår blir uppenbart till alla. Tagga alla era Youtube-videor, Facebook- och Instagraminlägg med #intygnobbat. Alla förtvivlade läkare, skriv taggen även ni.

Marita Sundkvist, Vindeln

Läs också:

Tvingad till jobb och en känsla av att tära på samhället – här är läsarnas berättelser om Försäkringskassan

Tvetydig motivering från Försäkringskassan – kan ni lagen?

Ständigt drogad går jag runt som en zombie – hur ska jag kunna arbeta?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel