Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårtecken i hamnen: Tiggarna blir fler och fler

Med våren kommer tiggarna.
Husvagnslägret i hamnen växer.
I vintras bodde 15 tiggare i lägret men nu är de redan 60–70 personer, och fler är på väg.

Annons

Vintern är ingen bra tid för att sitta på gatorna i Sundsvall och tigga. Snön och kylan gör det till ett hårt jobb.

Läs också: Tiggarna i hamnen: "Vi flyttar ut på gatorna i Sundsvall"

Förra sommaren bodde närmare 100 romer i husvagnslägret i hamnen. Under vintern reste de flesta av dem söderut, till Rumänien och Polen, och runt jul fanns bara 15 personer kvar.

Läs också: Toppolitikern: "Tiggarna ska vräkas från lägret i hamnen"

Men nu är de på väg tillbaka. Med våren och värmen flyttar allt fler in i husvagnarna.

– Nu är de 60–70 personer, säger Pirjo Holmström, miljöpartist som engagerat sig för att hjälpa romerna.

De blir allt fler men kanske inte fullt lika många som förra sommaren. Då hade många romer med sig sina barn, men sedan socialtjänsten hotat att omhänderta barn som bor i lägret har flera familjer valt att lämna kvar dem med släktingar i Rumänien eller Polen.

Romerna tjänar samtidigt allt mindre pengar på att tigga, vilket borde göra det mindre populärt att komma hit.

Sedan regeringens samordnare Martin Valfridsson för några veckor sedan gick ut och uppmanade svenskarna att inte ge pengar till tiggare, har de fått allt mindre pengar i sina pappersmuggar.

– Dagarna efter samordnarens utspel, när jag pratade med romerna, var de helt bedrövade för att de hade fått så mycket mindre, säger Pirjo Holmström.

Sundsvallsborna har blivit allt mindre generösa.

– Det märks stor skillnad jämfört med för ett år sedan. Då kunde man få ihop ett par hundra kronor på en dag, nu får man vara glad om man får 50 kronor, har Alex Bujor, en av tiggarna i lägret, tidigare sagt till ST.

Men Pirjo Holmström tror inte att det kommer att minska antalet tiggare som kommer hit, snarare tvärtom. De som kommer hit stannar bara längre.

– De har inget alternativ eftersom de inte har några möjligheter att försörja sig och sina barn i Rumänien. Tjänar de mindre på att tigga betyder det bara att de får vara här längre tid, innan de har tjänat ihop tillräckligt för att kunna åka hem igen.

Pirjo Holmström verkar få rätt, med tanke på att de redan är fyra gånger fler i lägret än de var i vintras.

Till hösten kommer romerna dock att försvinna helt från hamnen. Politikerna i kommunens socialnämnd planerar att stänga husvagnslägret i september. Då ska Kronofogden tömma lägret med polisens hjälp.

LÄS OCKSÅ: Tiggarlägret i hamnen töms: "Ingen ska behöva frysa ihjäl i Sundsvall"