Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasaloppets dilemma: "Då skulle det bli tal om diskriminering"

Marcialonga ändrar tävlingsupplägg och låter damernas elitklass starta tidigare än herrarna. Nu är Vasaloppet enda långlopp som har kvar gemensam start för både damer och herrar.
– På sikt vill vi kunna göra något mer än att bara låta damerna starta tidigare, säger loppets sportchef Tommy Höglund.

Annons

Många av loppen i långloppscupen Visma Ski Classic har haft separata starttider sedan tidigare. Marcialonga ändrar upplägget inför denna säsong och beskriver det som "ett modernt och viktigt beslut" i ett pressmeddelande. Det leder till att Vasaloppet i vinter blir enda lopp i långloppscupen där damerna inte startar tidigare.

– Den här frågan har varit uppe på styrelsenivå inom Vasaloppet och jag vet att den varit uppe högt upp inom SVT:s organisation också. Vi har verkligen utrett det, men det var inte så lätt att lösa som jag kanske hade trott i somras, säger Höglund.

Britta Johansson Norgren, som slutat tvåa i loppet de senaste två säsongerna, har tidigare uttryckt en önskan om en tidigare start för damerna.

– Det är nästan ett måste för att damerna ska synas mer och att statusen ska bli högre.

– Det är häftigt med den gemensamma starten och Vasaloppet är ändå en bra tävling där det är roligt att vi får tävla mot herrarna. Men samtidigt tror jag inte att det skulle vara ett problem att vi startade lite tidigare, säger Johansson Norgren.

Det som framför allt hindrar Vasaloppet att följa efter och ändra starttiderna är, enligt Tommy Höglund, den långa traditionen av Vasaloppets masstart och intresset för den.

– 1,8 miljoner ser Vasaloppsstarten och många är inte intresserade av elitidrotten. Om vi skickar iväg dameliten 20 minuter tidigare skulle vi riskera att hamna i ett läge där vi inte visar dem i bild på en halvtimme. Då skulle det bli tal om diskriminering, säger Höglund.

Britta Johansson Norgren menar att dameliten kan råka ut för osportsliga förhållanden när de startar samtidigt som herrarna.

– Det har hänt att det har blivit incidenter när någon man eller gubbe varit i vägen på upploppet i vissa långlopp. Det blir mer rättvisa tävlingar och det går inte att ha hjälpryttare på samma sätt, som det varit i Vasaloppet ibland, säger Johansson Norgren.

Enligt Tommy Höglund är det framför allt stavbrott i första backen som kan orsaka problem.

– Vi tittar på vad vi kan göra för att skapa mer jämna förhållanden. Stavservice för eliten i första backen är en av sakerna vi ser över, säger Höglund som på sikt vill kunna lyfta damtävlingen mer.

– På sikt vill vi kunna göra något mer än att bara låta damerna starta tidigare. Det vi ser framför oss är någon form av utvecklad Tjejvasa, men jag kan inte säga exakt hur det ser ut nu för det vet jag inte, säger Höglund.

Oavsett startform har Britta Johansson Norgren, som slutade trea i långloppscupen i fjol, målet inställt på att vara i toppform första söndagen i mars.

– Jag vill vara med och köra om pallplatser varje lopp. Men det är Vasaloppet som är det speciella loppet som jag gärna är i bra form till, säger Johansson Norgren.