Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västanåfallet lättare att nå när kvarn restaureras

Västanåfallet söder om Viksjö är mäktigt. Och nu ska fler kunna få en närmare titt på turistattraktionen i Härnösands kommun. För nu kommer det bli lättare att ta sig till fallet.

– Det ska gå att ta sig dit både med rollator och med rullstol, säger fritidschef Håkan Lönnefors, Härnösands kommun.

Upprustning av vägarna/stigarna till vattenfallet får man på köpet. Vägarna blev tvungna att rustas så att de maskiner som används för arbetet vid vattenfallet skulle kunna ta sig till platsen.

Relaterat: Populärt med ridtur vid fallets fot

Arbetet handlar i första hand om att restaurera skador på Västanå kvarn. Det görs i samarbete mellan Härnösands kommun och länsstyrelsen som går in med 324000 kronor i projektet som är kostnadsberäknat till en halv miljon. Övriga pengar står kommunen för. Pengarna har tagits från länsstyrelsens budget för kulturmiljövård för 2015.

Det är inte i första hand en tillgänglighetsanpassning. Den ansökan som kommunen lämnade in i somras handlade om bidrag till reparationer av kvarnruin genom att bort farliga stenar samt att återställa det som är möjligt av stenmur som riskerar att rasa på kvarnen i Västanå.

Till detta projekt ställde sig länsstyrelsen positiv och beviljade pengar. Samtidigt som man gör denna anpassning förbättras stigarna upp till fallet.

– Vi vill att fler ska kunna ta del av Västanåfallet, säger Håkan Lönnefors.

I Västanåfallet kastar sig Eksjöåns vatten utför Mjällådalgångens branta sluttningar. Den sammanlagda fallhöjden är över 90 meter och naturen runt fallet präglas av bruksmiljön.