Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västanåfallet lättare att nå när kvarn restaureras

Västanåfallet söder om Viksjö är mäktigt. Och nu ska fler kunna få en närmare titt på turistattraktionen i Härnösands kommun. För nu kommer det bli lättare att ta sig till fallet.

Annons

– Det ska gå att ta sig dit både med rollator och med rullstol, säger fritidschef Håkan Lönnefors, Härnösands kommun.

Upprustning av vägarna/stigarna till vattenfallet får man på köpet. Vägarna blev tvungna att rustas så att de maskiner som används för arbetet vid vattenfallet skulle kunna ta sig till platsen.

Relaterat: Populärt med ridtur vid fallets fot

Arbetet handlar i första hand om att restaurera skador på Västanå kvarn. Det görs i samarbete mellan Härnösands kommun och länsstyrelsen som går in med 324000 kronor i projektet som är kostnadsberäknat till en halv miljon. Övriga pengar står kommunen för. Pengarna har tagits från länsstyrelsens budget för kulturmiljövård för 2015.

Det är inte i första hand en tillgänglighetsanpassning. Den ansökan som kommunen lämnade in i somras handlade om bidrag till reparationer av kvarnruin genom att bort farliga stenar samt att återställa det som är möjligt av stenmur som riskerar att rasa på kvarnen i Västanå.

Till detta projekt ställde sig länsstyrelsen positiv och beviljade pengar. Samtidigt som man gör denna anpassning förbättras stigarna upp till fallet.

– Vi vill att fler ska kunna ta del av Västanåfallet, säger Håkan Lönnefors.

I Västanåfallet kastar sig Eksjöåns vatten utför Mjällådalgångens branta sluttningar. Den sammanlagda fallhöjden är över 90 meter och naturen runt fallet präglas av bruksmiljön.

Annons