Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Västbobäcken är helt igenslammad"

Leo Oras fortsätter engagera sig i Ljungans framtid.
Nu gör han kommunen uppmärksam på den igenslammade Västbobäcken.
– Vi kommer att driva det här så långt vi kan, säger han.

Annons

Leo Oras och Ljunganfiskarna kämpar för Ljungan och för fisken i älven. ST har tidigare skrivit om konflikten med Statkraft.

Nu vill Oras rikta blicken mot Ljungan nedströms Viforsen.

– Vi har upptäckt hur illa det ser ut. Västbobäcken är helt igenslammad, säger han.

Det är inte första gången det är problem med Västbobäcken. 2009 skrev ST om hur motocrossbanan i Nolby bidrog till att bäcken blev grumlig av slam. Leo Oras har krävt svar från kommunen om vad man har gjort åt problemet sedan dess. Fiskerikonsulent Kenneth Ottosson svarar att man har "försökt få ordning på den stora mängd finsediment som rinner ut i bäcken". Exempelvis har Njurunda motorklubb byggt tre sedimenteringsdammar.

– Man måste göra åtgärder för att få ner slammet. Frågan är om sedimenteringsdammarna fungerar, säger Kenneth Ottosson.

I sitt mejl till Oras skriver han att han tror att det kan "aldrig bli helt bra så länge man kör cross i området".

Enligt Ronnie Nordström på miljökontoret i Sundsvall har man gett råd till motorklubben i Njurunda för hur de kan motverka slambildning i bäcken.

– Men vi kan inte trolla. Det är en seriös klubb så det är inget problem men det var fullständigt vansinnigt att man ens lät banan byggas här från början, säger Nordström.

På fredagen var han och Magnus Hahne på plats för att titta på bäcken. De berättar att man tidigare har diskuterat möjligheten att dra om bäcken men kommit fram till att det inte är någon bra idé.

– Nu är vi inne på att kulvertera hela bäcken. Jag är emot det eftersom en bäck bör få rinna öppet men en kulvertering är nog den enda lösningen, säger Ronnie Nordström.

– Bäcken förstörs om man inte gör något, säger Leo Oras.