Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrland allt slarvigare på att återvinna batterier

97 ton batterier. Det var vad som lämnades in för återvinning i Västernorrland förra året.
Det är tre ton sämre än förra året.
Och nu visar beräkningar att vi behåller en massa förbrukade batterier och elprylar i hemmet.
– Om vi ska fortsätta konsumera elektronik krävs att mycket större volymer kommer in till återvinning, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på Batteriåtervinningen.

El-kretsen har sammanställt statistiken för hur skickliga vi är på att lämna in våra batterier till återvinning.

Västernorrland är bättre än riksgenomsnittet. Per person återvinner vi 0,4 kilo, jämfört med 0,34 nationellt. Ö-vik är allra bäst med 0,47.

Men vi kan bli bättre. Enligt beräkningar som Batteriåtervinningen gjort har vi 104 ton batterier och 499 ton uttjänta elprylar i hemmen, till ingen nytta.

Det är tillräckligt med koppar för att tillverka 3,6 miljoner nya mobiltelefoner till exempel.

– Batterier och elprylar är värdefulla naturresurser som behöver komma in i kretsloppet. För varje batteri eller elpryl du lämnar till återvinning minskar du brytningen av nya metaller och begränsar transporter som är dåliga för miljön. Det är dessutom bland det effektivaste du kan återvinna. Vissa produkter kan återvinnas till nästan 100 procent och metaller har den goda egenskapen att de kan återvinnas igen och igen, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på Batteriåtervinningen.

Så även om vi är duktiga, är vi inte duktiga nog.

– Invånarna i Västernorrland är bra på att samla in batterier och elprylar med inbyggda batterier, men om vi ska kunna fortsätta konsumera elektronik framöver utan att göra slut på jordens resurser krävs att mycket större volymer kommer in till återvinning.