Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrland bäst i Sverige på att lösa hatbrott

Anmälningarna om hatbrott ökar.
Sedan förra året har de gått upp med 14 procent.
Få brott klaras upp, men i landet ligger Västernorrland bäst till tillsammans med Värmlands län.

Under 2014 identifierade Brottsförebyggande rådet, Brå, cirka 6 270 polisanmälningar med möjliga hatbrottsmotiv. Sedan förra mätningen 2013 har anmälningarna ökat med 14 procent. I Västernorrland handlar det om 28–46 anmälda brott per 100 000 invånare och totalt 107 anmälningar.

– Att anmälningarna ökar kan bero på att medvetenheten runt rättigheter också ökar, säger Henrik Norlin, chef över avdelningen för grova brott hos polisen i Västernorrland.

Det är få av hatbrotten som klaras upp. Dock ligger Västernorrland och Värmlands län högst med elva procent uppklarade brott. Motsvarande siffra i hela landet är fem procent.

– Vi för en diskussion runt hatbrott, och just nu ligger frågan om vi ska införa speciella utredare på bordet, förklarar Henrik Norlin.

Carina Djärv, utredare på Brå förklarar.

– Att personuppklaringen är låg är inte unikt för hatbrott. De brottstyper som till största del ingår i hatbrottsstatistiken har en personuppklaring på mellan noll och sex procent, även utan hatbrottsmotiv.

Mest ökar hatbrott med kristofobiska motiv, medan de angående sexuell läggning står oförändrade. Rasistiska motiv finns bakom 69 procent av de anmälda brotten, vilket är 4 310 av anmälningarna. Vanligast är att man utsätts för olaga hot eller ofredande. Av anmälningarna med rasistiska motiv har en fjärdedel afrofobiska motiv och över de senaste fem åren har dessa ökat med 31 procent.

Henrik Norlin menar att det finns väldigt olika syn myndigheter emellan vad hatbrott är.

– Vi måste först och främst enas om en definition för att komma åt den här typen av brott. Den ser olika ut för oss jämfört med Brå och så vidare. Det skapar en otydlighet runt brotten.

Det vanligaste är att hatbrotten genomförs på allmän plats. Och enligt rapporten kan det vara en möjlig förklaring till varför få brott klaras upp.

Fotnot: Med personuppklaring menas att en person har bundits till brottet. Denne har vid avslutad utredning bedömts som skäligen misstänkt, men ännu inte lagförts.