Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrland Mecka för sociala företag

Västernorrland har blivit ett Mecka för sociala företag.

Inget annat län på det svenska fastlandet har fler arbetsintegrerande sociala företag per invånare.

Och för vissa har fas 3 blivit en affärsidé.

Ett socialt företag kännetecknas av att näringsverksamhet kombineras med att integrera människor på arbetsmarknaden utifrån deras egen förmåga.

I Västernorrlands län finns det enligt Tillväxtverket 18 sociala företag, varav elva i Sundsvall.

Bara i Sundsvall finns det elva sociala företag.

I Sundsvall har de här företagens sammanlagda omsättning nästan fördubblats på två år och antalet personer i arbetsträning och rehabilitering har tredubblats under samma period.

Största ökningen står företagen Prio 1 och Humanistiskt Kapital, två fö. Båda fokuserar på att anordna fas 3-platser och får därmed en inkomst på 5 000 kronor per person.

Men från arbetsförmedlingen kommer ingen kritik.

– Det finns säkert företag på andra orter som inte följer regelverket, men här i Sundsvall så ser vi inga problem, säger Ingrid Isidorsson, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Sundvall.

Sundsvalls kommun har granskat de sociala företagens expansion de senaste åren.

– Jag ser det som positivt, eftersom vi har så många människor utanför arbetslivet så behövs det nya sätt att jobba och nya sätt att dra in pengar på. Det här ska vara som vilka företag som helst och för mig är det viktigt att de inte ska ha sämre kvalitet eller vara någon sort välgörenhetsinrättning, utan ett nytänkande att driva företag, säger kommunens utredare Nils Gärdegård.

Hur ser du på att vissa företag har som affärsidé att ta emot människor i fas 3?

– Det har jag inte heller några problem med. Men tar man bara in massa personer och tjänar pengar på det, då blir det en slags förvaring och det är förskräckligt, säger Gärdegård.

På samma gång tror han att det finns vissa faror med en snabbt växande affärsrörelse.

– Det är lätt att man blir fartblind, men det gäller för alla verksamheter. Det blir upp till styrelser och ägare att hålla koll på verksamheten, men visst finns risken att det skenar iväg, säger Nils Gärdegård.

Andra bedömare pekar på att det även finns avarter bland de sociala företagen.

– Jag har suttit och räknat på det här och det är mycket pengar som måste ha gått ner i fickorna på personer i vissa av företagen, säger en person med ledande befattning i en organisation som är väl insatt i den här typen av verksamhet.

Själv tror Nils Gärdegård att de sociala företagen kommer att fortsätta växa i antal, men i en mer långsam takt.

– Det blir nog fler företag, men inte lika stor ökning som nu.